Wednesday, June 18, 2008

Διαζύγιο

Πώς η σύζυγος διεκδικεί την περιουσία του συζύγου μετά το διαζύγιο


Του Χρήστου Ηλιόπουλου*



Κατά το ελληνικό δίκαιο ο ή η σύζυγος έχει δικαίωμα μετά την λύση του γάμου, δηλαδή μετά το διαζύγιο, να ζητήσει από τον άλλο σύζυγο ένα μέρος από την αύξηση της περιουσίας που απέκτησε ο σύζυγος κατά την διάρκεια του γάμου τους. Το ίδιο δικαίωμα έχει ο κάθε σύζυγος ακόμα και αν δεν έχει εκδοθεί το διαζύγιο, αρκεί να έχουν περάσει τουλάχιστον τρία χρόνια από τότε που ζουν χωριστά (που βρίσκονται δηλαδή σε διάσταση).

Τα στοιχεία που πρέπει να έχει η αγωγή που θα κατατεθεί στο δικαστήριο είναι ποιά ήταν η περιουσία του άλλου συζύγου την ημέρα του γάμου τους και ποιά είναι σήμερα. Αν αυτή η περιουσία έχει αυξηθεί, τότε ο άλλος σύζυγος έχει δικαίωμα να ζητήσει είτε το 1/3, είτε το 1/2 ή ακόμα και παραπάνω.

Ο Άρειος Πάγος με την υπ’ αριθ. 1511/2005 απόφαση του Ζ’ Τμήματός του έκρινε ότι η συμβολή μπορεί να συνίσταται είτε στην αύξηση της περιουσίας του άλλου συζύγου, είτε και στην αποφυγή της μειώσεως αυτής.

Στην συγκεκριμένη υπόθεση που ο Άρειος Πάγος έκρινε, η σύζυγος επικαλέσθηκε ότι από το 1966 που παντρεύτηκαν με τον εναγόμενο, αυτός, ενώ στην αρχή δεν είχε προσωπική περιουσία, απέκτησε μεγάλη περιουσία που κατά τον χρόνο που χωρίσανε ήταν αξίας περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ.

Η σύζυγος ισχυρίσθηκε ότι στην απόκτηση της περιουσίας αυτής από τον σύζυγό της συνέβαλε και αυτή κατά ποσοστό 50%, με τους τρόπους που λεπτομερώς αναφέρει στην αγωγή, μεταξύ των οποίων και με την συνεισφορά των προσωπικών της υπηρεσιών στην φροντίδα και ανατροφή των τέκνων τους και την επιμέλεια γενικώς του οίκου και της οικογενείας, την οποία η σύζυγος αποτιμά σε 100.000 δρχ. κατά μήνα, που υπερβαίνει το μέτρο της υποχρεώσεως συμβολής της στις οικογενειακές ανάγκες.

Με την αγωγή της η σύζυγος ζήτησε να της καταβάλει ο πρώην σύζυγός της το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ περίπου, που αποτελεί το 50% των αποκτημάτων του κατά την διάρκεια του γάμου τους.

Συγκεκριμένα, η συμβολή της συζύγου αναλύεται στην αγωγή της στην συνεχή απασχόλησή της και άμεση φροντίδα και επιμέλεια για τις δουλειές του σπιτιού, τη φροντίδα και την περιποίηση του συζύγου της και των παιδιών τους, όπως πλύσιμο, σιδέρωμα, μαγείρεμα, τον καθαρισμό της οικογενειακής στέγης και την συντήρηση του νοικοκυριού, στο αμέριστο ενδιαφέρον της για την ανατροφή και μόρφωση των παιδιών τους, όπως επιλογή σχολείων, εκμάθηση ξένων γλωσσών και ιδιαίτερα μαθήματα.

Με αυτό το περιεχόμενο, είπε ο Άρειος Πάγος, η αγωγή είναι επαρκώς ορισμένη και περιέχει εκείνα τα στοιχεία που επιτρέπεουν στο δικαστήριο να προχωρήσει στην εξέτασή της για να διαπιστωθεί εάν όλα αυτά που ισχυρίζεται η ενάγουσα σύζυγος είναι αληθή και σε ποιόν βαθμό.



Ο Χρήστος Ηλιόπουλος είναι

Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω,

Master of Laws.

e-mail: bm-bioxoi@otenet.gr

No comments: