Wednesday, June 11, 2008
Όλη η Ελλάδα στο Κτηματολόγιο!
Του Χρήστου Ηλιόπουλου*
31-5-2008
Όσοι ομογενείς έχουν ακίνητα στους Δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και στις πρωτεύουσες κάθε νομού της χώρας πρέπει το συντομώτερο δυνατόν, (μέχρι το τέλος του 2008), να έχουν δηλώσει τα δικαιώματά τους στο Κτηματολόγιο. Εάν δεν το πράξουν, δεν χάνουν το δικαίωμά τους, όμως θα πρέπει μετά την πάροδο της προθεσμίας να ασκήσουν αγωγή ή να υποβάλλουν αίτηση στο Δικαστήριο, ώστε το δικαίωμά τους να αναγνωρισθεί εκπροθέσμως και με σαφώς μεγαλύτερο κόστος, αφού σ’αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να αναθέσουν την υπόθεση σε δικηγόρο.
Η προθεσμία για τους κατοίκους Ελλάδος είναι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2008, ενώ για τους κατοίκους εξωτερικού μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2008. Οι ανωτέρω προθεσμίες φανερώνουν μία υπερβολική αισιοδοξία από την πλευρά του Υπουργείου, δεδομένου ότι μεσολαβεί καλοκαίρι, οι υπηρεσίες του Κτηματολογίου θα δέχονται αιτήσεις από τις 17 Ιουνίου 2008 και μετά, ενώ δεν είναι γνωστό σήμερα σε ποιά ακριβώς και πόσα σημεία θα υποβάλλονται αιτήσεις.
Η εμπειρία του παρελθόντος δείχνει ότι από το 1995 έως σήμερα, δηλ. επί 13 έτη, έχουν δηλωθεί λιγότερα ακίνητα από όσα το Υπουργείο φιλοδοξεί να δηλωθούν μέσα σε 4 ή έστω 7 μήνες.
Οι ομογενείς ωστόσο που έχουν ακίνητα στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη και στις πρωτεύουσες των νομών όπου δεν υπήρχε Κτηματολόγιο μέχρι σήμερα, δεν θα πρέπει να ολιγωρήσουν. Αντιθέτως θα πρέπει να σπεύσουν να βρουν αντίγραφα, έστω και φωτοτυπίες, από τα συμβόλαια με τα οποία έχουν αποκτήσει τα ακίνητα ή τα δικαιώματα επί των ακινήτων, τα τοπογραφικά που τυχόν έχουν και όποιο άλλο έγγραφο σχετικό, ώστε να συμπληρώσουν την Δήλωση, διά της οποίας θα καταγράψουν το ακίνητό τους στο Κτηματολόγιο.
Εάν έχουν εκκρεμότητες, όπως αποδοχή κληρονομίας, εξοφλητική πράξη διότι εξόφλησαν το υπόλοιπο για την αγορά του ακινήτου, άρση υποθηκών, κατασχέσεων κλπ., πρέπει να τις ρυθμίσουν αμέσως.
Χωρίς την εγγραφή του ακινήτου τους στο Κτηματολόγιο δεν θα μπορούν να το μεταβιβάσουν, ούτε να το δώσουν αντιπαροχή, ούτε γονική παροχή ή αλλη δωρεά και γενικώς δεν θα μπορούν να το εκμεταλλευθούν.
Εάν ο ομογενής αμελήσει πάνω από δέκα χρόνια να εγγράψει το ακίνητο του στο Κτηματολόγιο, τότε χάνει την ιδιοκτησία του και διατηρεί μόνο δικαίωμα να ζητήσει την αξία του ακινήτου εις χρήμα από το κράτος.
Το τέλος κτηματογράφησης που θα πληρώνει κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου για την εγγραφή στο Κτηματολόγιο ανέρχεται σε 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα για τις αστικές περιοχές και 20 ευρώ για τα βοηθητικά δικαιώματα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι δήλωση στο Κτηματολόγιο απαιτείται είτε κάποιος έχει όλο το ακίνητο δικό του, είτε ένα μέρος αυτού (εξ αδιαιρέτου μερίδιο), είτε μόνο την ψιλή κυριότητα, είτε μόνο την επικαρπία.
Επί παραδείγματι, ένας ομογενής έχει μεταβιβάσει στο παιδί του με γονική παροχή την ψιλή κυριότητα ενός διαμερίσματος στην Αθήνα, ενώ ο ίδιος έχει παρακρατήσει την επικαρπία και εισπράττει τα ενοίκια. Δήλωση στο Κτηματολόγιο πρέπει να υποβάλει τόσο ο γονεύς, (που έχει ακίνητη ιδιοκτησία, ήτοι επικαρπία επί διαμερίσματος), όσο και το παιδί, που επίσης έχει εμπράγματο δικαίωμα, ήτοι την ψιλή κυριότητα.
Η καταβολή του τέλους θα γινεται στην τράπεζα και η απόδειξη θα συνυποβάλλεται με την Δήλωση στο Κτηματολόγιο.
. *Ο Χρήστος Ηλιόπουλος είναι
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω,
Master of Laws.
e-mail: bm-bioxoi@otenet.gr
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment