Saturday, May 25, 2013

Δήλωση τόκων και ακινήτων στην Ελλάδα και φορολογική δήλωση από εξωτερικό


 

Του Χρήστου Ηλιόπουλου*

 

Όλοι οι έλληνες κάτοικοι εξωτερικού πρέπει και φέτος να συμπληρώσουν διάφορες φορολογικές δηλώσεις στην Ελλάδα. Η βασική φορολογική δήλωση που πρέπει να υποβάλλουν κάθε χρόνο όσοι έχουν εισοδήματα ή ακίνητα στην Ελλάδα (ακόμα κι αν δεν έχουν την ελληνική υπηκοότητα, ακόμα κι αν δεν είναι Έλληνες), πρέπει να υποβληθεί μέχρι τέλος Ιουνίου 2013.

Όλες οι δηλώσεις θα υποβληθούν πλέον ηλεκτρονικώς, μέσω διαδικτύου, οπότε οι κάτοικοι εξωτερικού πρέπει να συνεννοηθούν με τον αντίκλητό τους στην Ελλάδα, (λογιστή, δικηγόρο, συγγενή ή φίλο) για την απόκτηση κλειδαρίθμου – κωδικών από την εφορία, ώστε να μπορέσουν να συντάξουν και να υπόβάλλουν την ετήσια φορολογική δήλωσή τους μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και του διαδικτύου (taxisnet).

Για πρώτη φορά στην δήλωση αυτή πρέπει να συμπληρώσουν το χρηματικό ποσό των τόκων που εισέπραξαν από παντός είδους τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρούν σε τράπεζες στην Ελλάδα. Η κάθε τράπεζα χορηγεί αμέσως την βεβαίωση για τους τόκους που κατέβαλε στον κάτοχο του τραπεζικού λογαριασμού εντός του έτους 2012. Αν ο κάτοχος του λογαριασμού είναι στο εξωτερικό, η βεβαίωση των τόκων δίδεται στον εκπρόσωπό του που έχει πληρεξούσιο ή εξουσιοδότηση, πράγμα που μπορεί να σημαίνει νέα καθυστέρηση και ταλαιπωρία για τον κάτοικο εξωτερικού, που πρέπει να υπογράψει πληρεξούσιο και να το στείλει στην Ελλάδα, ώστε κάποιο πρόσωπο της εμπιστοσύνης του να λάβει από την τράπεζα την βεβαίωση των τόκων και να συμπληρώσει αντιστοίχως την ετήσια φορολογική δήλωση μέχρι 30-6-2013.

Με την δήλωση των τόκων στην φορολογική δήλωση το κράτος δεν θα ξαναφορολογήσει τους τόκους των καταθέσεων, οι οποίοι έχουν ήδη φοροολογηθεί στην πηγή (από τις ίδιες τις τράπεζες, που έχουν αποδώσει τον φόρο στο κράτος). Απλώς, πρέπει να δηλωθούν οι τόκοι, ώστε το κράτος να επιβάλει αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος με το εισόδημα από τόκους περνάει σε ανώτερο κλιμάκιο, στο οποίο η εισφορά αλληλεγγύης είναι αυξημένη (από 1% έως 4%).

Επίσης, όλοι οι κάτοικοι εξωτερικού πρέπει να έχουν στην διάθεσή τους ένα αντίγραφο από την ετήσια φορολογική δήλωσή τους στην χώρα που διαβιούν (Αυστραλία, ΗΠΑ, Καναδά), δηλ. είτε το tax returns, είτε το notice of assessment, είτε άλλη βεβαίωση από την τοπική εφορία, που να δείχνει ότι υποβάλλουν ετήσια φορολογική δήλωση στο εξωτερικό, ώστε αν τους ζητηθεί από την ελληνική εφορία, να μπορούν να την υποβάλλουν αργότερα. Το έγγραφο όμως αυτό πρέπει να έχει ημερομηνία πριν από την 30-6-2013.

Για πρώτη φορά εξάλλου στην φετινή φορολογική δήλωση οι κάτοικοι εξωτερικού πρέπει, μαζί με τους κατοίκους Ελλάδος, να δηλώσουν τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ για κάθε ακίνητο που διαθέτουν στην Ελλάδα, ώστε το κράτος να τους επιβάλει φόρο ακινήτων κατευθείαν από τα στοιχεία της ΔΕΗ και όχι από το Ε9.

Εντωμεταξύ, καταυθάνουν συνεχώς στον αντίκλητο στην Ελλάδα, που εκπροσωπεί στην εφορία τον κάτοικο εξωτερικού, αναδρομικώς υπολογισθέντα ΕΤΑΚ (φόρος ακινήτων) για παλαιά έτη, όπως το 2008, ή το 2009, που πρέπει να πληρωθεί εντός ολίγων ημερών ή εβδομάδων, άλλως επιφέρουν αύξηση φόρου κατά 1% κάθε μήνα.

Επιπροσθέτως, με νέο νόμο που αναμένεται να ψηφισθεί εντός εβδομάδων, όλοι οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων θα πρέπει να δηλώσουν  εντός των επομένων μηνών όλα τα αγροτεμάχια που έχουν στην Ελλάδα. Ακόμα κι αν το έχουν ήδη κάνει στο Ε9, θα κληθούν να το ξανακάνουν σε νέα έντυπα, ηλεκτρονικώς, που ζητούν περισσότερα στοιχεία για τα αγροτεμάχια που θα δηλωθούν.

 

                                                                                       *Ο Χρήστος  Ηλιόπουλος είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω,

Master of Laws.




 

 

No comments: