Thursday, May 2, 2013

Χτίζω το σπίτι μου... στην Ελλάδα.


 

 

ΤΗΣ  ΕΛΕΝΑΣ  ΧΑΙΡΕΤΑΚΗ *

 

Η ανέγερση κατοικίας μπορεί να φαντάζει ως μία χρονοβόρος και συχνά κουραστική για τους εμπλεκόμενους διαδικασία, ωστόσο αποτελεί πρόκληση και όνειρο ζωής για πολλούς ανθρώπους. Η κατασκευή και διαμόρφωση μιας κατοικίας σύμφωνα με τις επιθυμίες και τις προσωπικές μας ανάγκες μπορεί να επιφέρει τελικά μόνο θετικές επιδράσεις, μιας και το σπίτι θ’ αποτελεί έναν οικείο και ζεστό χώρο όπου θα ξεκουράζεται τόσο το σώμα, όσο και το πνεύμα.

 

Αν λοιπόν έχετε την κυριότητα κάποιου οικοπέδου ή σκέφτεστε ν’ αγοράσετε γη σε κάποια πόλη ή νησί της Ελλάδας, που αγαπάτε και θα θέλατε να χτίσετε το δικό σας σπίτι, η διαδικασία που πρέπει ν’ ακολουθήσετε είναι η εξής:

 

Κατ’ αρχάς αναθέτετε την δημιουργία του σπιτιού σας σε έναν αρχιτέκτονα μηχανικό. Αυτός είναι που θα αναλάβει τις περισσότερες γραφειοκρατικές διαδικασίες, της άδειας δόμησης αλλά και το συντονισμό μετέπειτα των συνεργείων, ώστε να διασφαλισθεί το χρονοδιάγραμμα και η ποιότητα του έργου. Κυρίως, όμως, ο αρχιτέκτων θα ακούσει τις ιδέες και τις ανάγκες σας και θα σας προτείνει τις κατάλληλες για εσάς λύσεις. Παράλληλα θα σας συμβουλεύσει σωστά σε σχέση με την εξωτερική μορφή του κτίσματος, γιατί μην ξεχνάμε πως κάθε τόπος διαθέτει τη δική του αισθητική παράδοση και κλίμακα όγκων, την οποία πρέπει να σεβόμαστε.

 

Ο μηχανικός έχοντας στα χέρια του το τοπογραφικό του οικοπέδου και βρίσκοντας τους όρους δόμησης που ισχύουν στην εκάστοτε περιοχή, μπορεί να προχωρήσει σε προμελέτη, ώστε να σας δώσει μια πρώτη εικόνα των δυνατοτήτων του οικοδομείν στο οικόπεδό σας. Μετά από τις συζητήσεις που θα έχετε για την διαμόρφωση και την υλοποίηση της κατοικίας σας και αφού συμφωνηθεί η κτιριολογική λύση, ακολουθεί η διαδικασία Έκδοσης Άδειας Δόμησης. Σε αυτό το στάδιο ο μηχανικός θα σας κάνει και μια οικονομική προσφορά, που θα περιλαμβάνει το κόστος των μελετών και της επίβλεψης της άδειας, καθώς και το κόστος (κατά προσέγγιση) της κατασκευής.

 

Σύμφωνα με το νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης (Νόμος 4030/2011), ο μηχανικός σας θα αναλάβει να εκδώσει αφ’ ενός την Έγκριση Δόμησης (που πιστοποιεί το δικαίωμα δόμησης στο οικόπεδό σας, σύμφωνα με τους ισχύοντες όρους δόμησης) και αφ’ ετέρου την Άδεια Δόμησης, (που επιτρέπει την εκτέλεση των οικοδομικών εργασιών που περιγράφονται στις μελέτες που τη συνοδεύουν).  Ακολουθεί η διαδικασία υποβολής διαφόρων δικαιολογητικών που απαιτούνται, όπως τίτλοι ιδιοκτησίας, εγκρίσεις από άλλες υπηρεσίες όπου χρειάζεται (αρχαιολογία, δασαρχείο κ.λ.π.), οι απαραίτητες μελέτες του έργου και διάφορα άλλα στοιχεία, τα οποία όλα συγκεντρώνει και συντονίζει ο μηχανικός. Η Έγκριση Δόμησης ισχύει για ένα έτος και η Άδεια Δόμησης ισχύει για τέσσερα χρόνια από την έκδοσή της. Ωστόσο, σε περίπτωση που κατά την διάρκεια των εργασιών προκύψουν αλλαγές στις μελέτες, υπάρχει πάντα η δυνατότητα Αναθεώρησης της Αδείας Δόμησης, που μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα στην περίοδο ισχύος της αδείας.

 

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της έκδοσης αδείας, ο αρχιτέκτων θα σας ενημερώσει πιο αναλυτικά για τα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή και θα αναλάβει όλη την οργάνωση και αποπεράτωση του έργου, με τη συμβολή των συνεργαζόμενων μηχανικών και τεχνιτών. Όταν η οικοδομή ολοκληρωθεί θα γίνουν οι απαραίτητες συνδέσεις με ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ. Αυτό που απομένει είναι... το δικό σας γούστο και η προσωπική σας φροντίδα, για ν’ αποκτήσει το κέλυφος τη ζωντάνια και την προσωπικότητα που ονειρεύεστε! 

 

  • Η Έλενα Χαιρετάκη είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός

του Εθνικού Μετσοβίου  Πολυτεχνείου.

e-mail:  elenarchitect@yahoo.gr

 

 

 

 

No comments: