Thursday, May 2, 2013

Ευκολώτερο κάνει η Ελλάδα το φορολογικό πιστοποιητικό


 

Του Χρήστου Ηλιόπουλου*

 

Κάθε φυσικό πρόσωπο που ζει μονίμως εκτός Ελλάδος, αλλά έχει περιουσία ή και εισόδημα στην Πατρίδα, πρέπει να κάνει φορολογική δήλωση στην Ελλάδα. Στην δήλωση αυτή δηλώνει μόνο τα εισοδήματα που αποκτά στην Ελλάδα, π.χ. είσπραξη ενοικίων και φορολογείται μόνο για το εισόδημα που αποκτά στην Ελλάδα, ενώ δεν θα συνυπολογισθεί ούτε θα δηλωθεί στην Ελλάδα το εισόδημα του ίδιου προσώπου στην χώρα όπου έχει την μόνιμη κατοικία του (π.χ. ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, κλπ.).

Για να συμβεί όμως αυτό, πρέπει ο φορολογούμενος να προσκομίσει στην ελληνική εφορία απόδειξη ότι είναι πράγματι κάτοικος εξωτερικού. Εάν δεν προσκομίσει εμπροθέσμως αυτή την απόδειξη, η εφορία θα τον θεωρήσει αυτομάτως κάτοικο Ελλάδος, που σημαίνει ότι έχει την υποχρέωση να δηλώσει και να φορολογηθεί στην Ελλάδα όχι μόνο για το εισόδημά του στην  Ελλάδα, αλλά για το παγκόσμιο εισόδημά του, δηλ, και για αυτό που αποκτά στην χώρα μονίμου κατοικίας του, πράγμα που θα του αυξήσει τον φόρο και τις υποχρεώσεις στην Ελλάδα.

Είναι συνεπώς αυτονόητο ότι κάθε κάτοικος εξωτερικού που κάνει δήλωση στην Ελλάδα έχει συμφέρον να προσκομίσει στην ελληνική εφορία την απόδειξη αυτή που λέει ότι είναι κάτοικος εξωτερικού.

Ποιά είναι όμως αυτή η περίφημη απόδειξη που «σώζει» τον κάτοικο εξωτερικού από πρόσθετο φόρο και ταλαιπωρία στην Ελλάδα; Μέχρι τώρα, η απόδειξη αυτή ήταν μία ειδική βεβαίωση ή πιστοποιητικό από την ξένη εφορία, που βεβαίωνε ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι μόνιμος κάτοικος και φορολογούμενος στο εξωτερικό.

Το μεγάλο πρόβλημα ήταν ότι στις περισσότερες χώρες που ζούν Έλληνες ομογενείς οι εφορίες είτε δεν προέβλεπαν τέτοιο πιστοποιητικό (π.χ. Αυστραλία), είτε εάν το προέβλεπαν, απαιτείτο μεγάλη και δύσκολη διαδικασία για την έκδοσή του, για την οποία μάλιστα συχνά έπρεπε να πληρώσουν και ένα μη ευκαταφρόνητο ποσό.

Στις ΗΠΑ επί παραδείγματι πρέπει να πληρώσεις 80 δολλάρια για να εκτυπώσεις το έντυπο και περί τα 250 δολλάρια στον λογιστή στις ΗΠΑ για να στην συντάξει σωστά. Και όλα αυτά για να δηλώσεις ένα μικρό εισόδημα ή σπιτάκι που έχεις στην Ελλάδα!

Το μεγάλο παράπονο και τις διαμαρτυρίες των ομογενών ανά τον κόσμο εισάκουσε, ως φαίνεται, η Ελληνική κυβέρνηση και με το άρθρο 43 του Ν.4141/2013 επέτρεψε στους ομογενείς, για να αποδείξουν ότι είναι κάτοικοι εξωτερικού, να προσκομίζουν ακόμα και αντίγραφο από την φορολογική δήλωσή τους στο εξωτερικό, ή την εκκαθάριση αυτής, ή έστω ένα πιο απλό πιστοποιητικό από την εφορία ή τον Δήμο όπου μένουν, ότι είναι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας του εξωτερικού. 

Ο νέος νόμος ορίζει: «Το φυσικό πρόσωπο που δηλώνει κάτοικος εξωτερικού και αποκτά πραγματικό εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα, υποχρεούται να υποβάλει μαζί με τη δήλωση φορολογίας του εισοδήματός του, βεβαίωση από την αρμόδια φορολογική αρχή του κράτους στο οποίο δηλώνει κάτοικος από την οποία να προκύπτει ότι είναι φορολογικός κάτοικος αυτού του άλλου κράτους ή αντίγραφο της εκκαθάρισης της φορολογίας εισοδήματος ή, ελλείψει εκκαθάρισης, αντίγραφο της δήλωσης που υπέβαλε στο άλλο κράτος. Η βεβαίωση αυτή χορηγείται από τη φορολογική αρχή ή από οποιαδήποτε άλλη δημόσια ή δημοτική ή άλλη αναγνωρισμένη αρχή».

 

                                                                                       *Ο Χρήστος  Ηλιόπουλος είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω,

Master of Laws.




 

 

 

No comments: