Thursday, May 2, 2013

Στην τσιμπίδα της εφορίας τώρα και τα αγροτεμάχια


 

Του Χρήστου Ηλιόπουλου*

 

 

Από την έναρξη της κρίσης στην Ελλάδα στις αρχές του 2010 και την μετέπειτα φορολογική επιδρομή επί εισοδημάτων και περιουσίας γενικώς, αυξημένος φόρος έχει επιβληθεί στα ακίνητα, δηλαδή το ΕΕΤΗΔΕ (το περιβόητο «χαράτσι»), αλλά και ο ΦΑΠ ή ΕΤΑΚ, που αφορά κυρίως οικοδομές/κατοικίες και εντός σχεδίου τεμάχια, δηλαδή οικόπεδα.

 

Επειδή όμως τα χρήματα εξακολουθούν να μην επαρκούν, η κυβέρνηση αποφάσισε (κατόπιν εντολών της Τρόϊκας, που ουσιαστικώς κυβερνά την Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια), να επιβάλει πρόσθετο φόρο ακόμα και στα εκτός σχεδίου τεμάχια, που συνήθως ονομάζονται αγροτεμάχια, βοσκότοποι, αγροί, ή εκτός σχεδίου γεωτεμάχια.

 

Πολλά από αυτά τα ακίνητα, που είναι εκτός σχεδίου και εκτός οικισμού, δεν έχουν μεγάλη αξία και συχνά οι ιδιοκτήτες τους μέχρι σήμερα τα δήλωναν στην εφορία και στα οικογενειακά τους συμβόλαια (γονικές παροχές γονέων προς τέκνα, δωρεές μεταξύ αδελφών, θείων και ανηψιών κλπ), περισσότερο για λόγους συναισθηματικούς, παρά λόγω της οικονομικής τους αξίας, που συνήθως είναι πολύ μικρή.

 

Εάν τελικώς φορολογηθούν ακόμα και αυτά τα μικρής αξίας ακίνητα, τότε πολλοί είναι εκείνοι που θα επιλέξουν είτε να σταματήσουν να τα δηλώνουν στην εφορία, για να αποφύγουν τον νέο φόρο, είτε να τα πουλήσουν. Η τελευταία τους όμως επιλογή μάλλον θα αποδειχθεί αδιέξοδη, διότι λίγοι θα είναι αυτοί που θα θέλουν να τα αγοράσουν. Το αποτέλεσμα θα είναι η ενδεχόμενη απαξίωση οικογενειακών κτημάτων εκτός σχεδίου, η αχρήστευση αυτής της γης, ίσως όμως και η συγκέντρωση μεγάλων εκτάσεων από λίγους ιδιοκτήτες που θα σχηματίσουν έτσι μεγάλες εκτός σχεδίου ιδιοκτησίες προς εκμετάλλευση.

 

Ο νέος αυτός φόρος επί των αγροτεμαχίων υπολογίζεται να φέρει στα ταμεία του κράτους περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ο σχεδιασμός μάλιστα είναι να επιβληθεί ένας φόρος για το 2013, για όσους είχαν αγροτεμάχια την 1-1-2013 και ένας φόρος για το 2014, δηλ. για όσους θα έχουν την 1-1-2014.

 

Για να μάθει το ελληνικό κράτος ποιός έχει αγροτεμάχια, πόσα και πού, όλοι οι κατέχοντες αγροτεμάχια θα υποχρεωθούν για μία ακόμη φορά να λάβουν, αν δεν έχουν ήδη, κωδικούς από την εφορία, ώστε ηλεκτρονικά στο διαδίκτυο (on line) να συμπληρώσουν ξανά το Ε9, που τώρα θα έχει αλλαγμένη μορφή και θα ζητάει περισσότερες πληροφορίες για κάθε αγροτεμάχιο.

 

Σημειώνεται ότι το Ε9 πρέπει να το συμπληρώνουν φέτος και όλοι όσοι έχουν εντός του 2012 πωλήσει, αγοράσει, δωρίσει ακίνητα παντός είδους, όσοι έχουν κληρονομήσει και όσοι έχουν κάνει ή δεχθεί γονικές παροχές ή δωρεές.

 

Η προθεσμία εντός της οποίας πρέπει να γίνουν όλα τα παραπάνω δεν έχει ακόμα διευκρινισθεί από το υπουργείο οικονομικών. Το γεγονός όμως ότι ακόμα δεν έχει αποφασισθεί ο τρόπος που θα δηλωθούν τα ακίνητα, αλλά και το ότι χιλιάδες είναι εκείνοι που δεν έχουν κλειδάριθμους ή κωδικούς για ηλεκτρονική υποβολή, δεν μπορεί παρά να σημαίνει ότι η διαδικασία δεν θα ολοκληρωθεί πριν τον Σεπτέμβριο, ή ακόμα και πριν το τέλος του 2013.

 

Όσοι λοιπόν έκαναν προσφάτως συναλλαγή στην Ελλάδα αναφορικώς με ακίνητο και όσοι έχουν αγροτεμάχια, ανεξαρτήτως του αν έκαναν προσφάτως συναλλαγή για αυτά, πρέπει να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις των ελληνικών αρχών για τις δηλώσεις των ακινήτων τους στην εφορία στην Ελλάδα, στο νέο δηλαδή περιουσιολόγιο. Θα πρέπει επίσης να μεριμνήσουν να αποκτήσουν κωδικούς, ώστε να μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις ηλεκτρονικά. 

 

                                                                                       *Ο Χρήστος  Ηλιόπουλος είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω,

Master of Laws.




 

No comments: