Monday, May 5, 2014
Ελληνικό Διαβατήριο με Πολιτογράφηση Ομογενούς
Του Χρήστου Ηλιόπουλου*
Ο ομογενής που έχει γεννηθεί εκτός Ελλάδος μπορεί να αποκτήσει ελληνική υπηκοότητα, δηλαδή ελληνικό διαβατήριο και ταυτότητα, εφόσον εντοπίσει σε δημοτολογικούς καταλόγους σε κάποιον Δήμο στην Ελλάδα την εγγραφή ενός προγόνου του, συνήθως γονέα, ή και παππού, ή γιαγιάς, ενώ μπορεί ακόμα και με προπαππού ή προγιαγιά υπό προϋποθέσεις.
Εφόσον βρει την εγγραφή αυτή, θα χρειασθεί μετά πιστοποιητικό γάμου του γεννημένου στην Ελλάδα προγόνου, την γένηση του παιδιού (άνδρα ή γυναίκας) του προγόνου, τον γάμο του ή της, μέχρι και την γέννηση του ομογενούς.
Αν όμως ο ομογενής δεν μπορεί να βρει την γέννηση κάποιου προγόνου του σε Δήμο στην Ελλάδα, είτε επειδή έχει χαθεί, είτε επειδή ο Έλληνας πρόγονός του είχε γεννηθεί στην Τουρκία, στην Αίγυπτο ή σε άλλη χώρα, πλην της Ελλάδος, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει καμμία δυνατότητα να αποκτήσει ελληνικό διαβατήριο. Έχει την επιλογή να υποβάλει αίτηση πολιτογράφησης του άρθρου 10 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγενείας, στο Προξενείο της Ελλάδος κοντά στην κατοικία του.
Για να έχει πιθανότητες επιτυχίας η αίτηση πολιτογράφησης πρέπει ο ομογενής να μπορεί να αποδείξει σε μία συνάντηση - συνέντευξη με τον Πρόξενο της Ελλάδος ότι γνωρίζει πράγματα για την Ελλάδα, για την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα της Πατρίδας, ότι ίσως την έχει επισκευθεί, ότι έχει συγγενείς ή φίλους εκεί, ότι συμμετέχει στην εκκλησία της περιοχής του, ή ότι έχει σχέση με ομίλους ή συλλόγους Ελλήνων του εξωτερικού. Εάν ομιλεί έστω και λίγο την ελληνική γλώσσα η αίτηση θα έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας, διότι ο Πρόξενος θα καταλάβει ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν έχει απλώς έναν Έλληνα πρόγονο, αλλά εξακολουθεί να έχει στοιχεία της Ελλάδος μέσα του και άρα μπορεί αν αιτηθεί για να λάβει την Ελληνική ιθαγένεια.
Τα δικαιολογοητικά που απαιτούνται για την αίτηση είναι κατ΄αρχάς ποινικό μητρώο από την χώρα όπου γεννήθηκε και κατοικεί, όσα πιο πολλά επικυρωμένα πιστοποιητικά γεννήσεως και γάμου μπορεί να συλλέξει των Ελλήνων μελών της οικογενείας του, ενδεχομένως πιστοποιητικά βαπτίσεως, επιστολές από ιερείς ή άλλα μέλη εκκλησιών ή συλλόγων Ελλήνων του εξωτερικού και τέλος, η υπογραφή επί της αιτήσεώς δύο μαρτύρων, που πρέπει να είναι Έλληνες πολίτες.
Αφού ο ομογενής υποβάλει τα ανωτέρω στο Προξενείο και ολοκληρώσει την συνέντευξη με τον Πρόξενο, ο φάκελλός του θα σταλεί στην Ελλάδα, για να ελεγχθεί από την διοίκηση. Η διαδικασία είναι πολύμηνη, ενώ μπορεί να διαρκέσει και πάνω από ένα χρόνο. Ο ομογενής πρέπει να ελέγχει το στάδιο που βρίσκεται κάθε φορά η αίτησή του στην Ελλάδα και αν χρειασθεί να είναι έτοιμος να παράσχει συμπληρωματικά στοιχεία.
Εφόσον η αίτησή του γίνει τελικώς δεκτή, θα κληθεί να δώσει τον όρκο του Έλληνα πολίτη στο Προξενείο και μετά από λίγο καιρό θα εγγραφεί στο Δημοτολόγιο ενός Δήμου στην Ελλάδα, που σημαίνει ότι θα μπορεί να ζητήσει την έκδοση ελληνικού διαβατηρίου και ταυτότητας. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό δεν τον εμποδίζει να διατηρήσει την υπηκοότητα της χώρας στην οποία γεννήθηκε.
Αν ο ομογενής έχει παιδιά κάτω των 18 ετών, αυτά θα γίνουν Έλληνες πολίτες με μία σύντομη διαδικασία. Αν όμως τα παιδιά του είναι πάνω από 18 ετών, αυτά θα πρέπει να υποβάλουν την δική τους αίτηση πολιτογράφησης.
Ο Χρήστος Ηλιόπουλος
είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω,
Master of Laws.
www.greekadvocate.eu
bm-bioxoi@otenet.gr
ktimatologiolaw@yahoo.gr
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment