Saturday, May 25, 2013

Δήλωση τόκων και ακινήτων στην Ελλάδα και φορολογική δήλωση από εξωτερικό


 

Του Χρήστου Ηλιόπουλου*

 

Όλοι οι έλληνες κάτοικοι εξωτερικού πρέπει και φέτος να συμπληρώσουν διάφορες φορολογικές δηλώσεις στην Ελλάδα. Η βασική φορολογική δήλωση που πρέπει να υποβάλλουν κάθε χρόνο όσοι έχουν εισοδήματα ή ακίνητα στην Ελλάδα (ακόμα κι αν δεν έχουν την ελληνική υπηκοότητα, ακόμα κι αν δεν είναι Έλληνες), πρέπει να υποβληθεί μέχρι τέλος Ιουνίου 2013.

Όλες οι δηλώσεις θα υποβληθούν πλέον ηλεκτρονικώς, μέσω διαδικτύου, οπότε οι κάτοικοι εξωτερικού πρέπει να συνεννοηθούν με τον αντίκλητό τους στην Ελλάδα, (λογιστή, δικηγόρο, συγγενή ή φίλο) για την απόκτηση κλειδαρίθμου – κωδικών από την εφορία, ώστε να μπορέσουν να συντάξουν και να υπόβάλλουν την ετήσια φορολογική δήλωσή τους μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και του διαδικτύου (taxisnet).

Για πρώτη φορά στην δήλωση αυτή πρέπει να συμπληρώσουν το χρηματικό ποσό των τόκων που εισέπραξαν από παντός είδους τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρούν σε τράπεζες στην Ελλάδα. Η κάθε τράπεζα χορηγεί αμέσως την βεβαίωση για τους τόκους που κατέβαλε στον κάτοχο του τραπεζικού λογαριασμού εντός του έτους 2012. Αν ο κάτοχος του λογαριασμού είναι στο εξωτερικό, η βεβαίωση των τόκων δίδεται στον εκπρόσωπό του που έχει πληρεξούσιο ή εξουσιοδότηση, πράγμα που μπορεί να σημαίνει νέα καθυστέρηση και ταλαιπωρία για τον κάτοικο εξωτερικού, που πρέπει να υπογράψει πληρεξούσιο και να το στείλει στην Ελλάδα, ώστε κάποιο πρόσωπο της εμπιστοσύνης του να λάβει από την τράπεζα την βεβαίωση των τόκων και να συμπληρώσει αντιστοίχως την ετήσια φορολογική δήλωση μέχρι 30-6-2013.

Με την δήλωση των τόκων στην φορολογική δήλωση το κράτος δεν θα ξαναφορολογήσει τους τόκους των καταθέσεων, οι οποίοι έχουν ήδη φοροολογηθεί στην πηγή (από τις ίδιες τις τράπεζες, που έχουν αποδώσει τον φόρο στο κράτος). Απλώς, πρέπει να δηλωθούν οι τόκοι, ώστε το κράτος να επιβάλει αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος με το εισόδημα από τόκους περνάει σε ανώτερο κλιμάκιο, στο οποίο η εισφορά αλληλεγγύης είναι αυξημένη (από 1% έως 4%).

Επίσης, όλοι οι κάτοικοι εξωτερικού πρέπει να έχουν στην διάθεσή τους ένα αντίγραφο από την ετήσια φορολογική δήλωσή τους στην χώρα που διαβιούν (Αυστραλία, ΗΠΑ, Καναδά), δηλ. είτε το tax returns, είτε το notice of assessment, είτε άλλη βεβαίωση από την τοπική εφορία, που να δείχνει ότι υποβάλλουν ετήσια φορολογική δήλωση στο εξωτερικό, ώστε αν τους ζητηθεί από την ελληνική εφορία, να μπορούν να την υποβάλλουν αργότερα. Το έγγραφο όμως αυτό πρέπει να έχει ημερομηνία πριν από την 30-6-2013.

Για πρώτη φορά εξάλλου στην φετινή φορολογική δήλωση οι κάτοικοι εξωτερικού πρέπει, μαζί με τους κατοίκους Ελλάδος, να δηλώσουν τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ για κάθε ακίνητο που διαθέτουν στην Ελλάδα, ώστε το κράτος να τους επιβάλει φόρο ακινήτων κατευθείαν από τα στοιχεία της ΔΕΗ και όχι από το Ε9.

Εντωμεταξύ, καταυθάνουν συνεχώς στον αντίκλητο στην Ελλάδα, που εκπροσωπεί στην εφορία τον κάτοικο εξωτερικού, αναδρομικώς υπολογισθέντα ΕΤΑΚ (φόρος ακινήτων) για παλαιά έτη, όπως το 2008, ή το 2009, που πρέπει να πληρωθεί εντός ολίγων ημερών ή εβδομάδων, άλλως επιφέρουν αύξηση φόρου κατά 1% κάθε μήνα.

Επιπροσθέτως, με νέο νόμο που αναμένεται να ψηφισθεί εντός εβδομάδων, όλοι οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων θα πρέπει να δηλώσουν  εντός των επομένων μηνών όλα τα αγροτεμάχια που έχουν στην Ελλάδα. Ακόμα κι αν το έχουν ήδη κάνει στο Ε9, θα κληθούν να το ξανακάνουν σε νέα έντυπα, ηλεκτρονικώς, που ζητούν περισσότερα στοιχεία για τα αγροτεμάχια που θα δηλωθούν.

 

                                                                                       *Ο Χρήστος  Ηλιόπουλος είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω,

Master of Laws.




 

 

Monday, May 20, 2013

Ακύρωση αποποίησης κληρονομίας λόγω απάτης


 
Του Χρήστου Ηλιόπουλου*
 

Ο κληρονόμος έχει προθεσμία τεσσάρων μηνών, αν κατοικεί στην Ελλάδα και δώδεκα μηνών, αν κατοικεί στο εξωτερικό, για να αποποιηθεί της κληρονομίας. Δώδεκα μήνες προθεσμία έχει για αποποίηση και στην περίπτωση που ο κληρονομούμενος κατοικούσε και απεβίωσε εκτός Ελλάδος. Η προθεσμία αρχίζει από την ημέρα που απεβίωσε ο κληρονομούμενος, ή από την δημοσίευση της διαθήκης.

Αποποίηση της κληρονομίας σημαίνει ότι αυτός που δικαιούται κληρονομικού μεριδίου, είτε από διαθηκη, είτε και όταν δεν υπάρχει διαθήκη (εξ αδιαθέτου), μπορεί να δηλώσει στον Γραμματέα του Πρωτοδικείου στην Ελλάδα, ή στον Πρόξενο της Ελλάδος στο εξωτερικό, εντός των ανωτέρω προθεσμιών, την βούλησή του ότι δεν θέλει να λάβει την κληρονομία.

Η αποποίηση συνήθως γίνεται είτε επειδή ο κληρονομούμενος είχε χρέη και οι κληρονόμοι του θέλουν να αποφύγουν την υποχρέωση να πληρώσουν εκείνοι τις οφειλές της κληρονομίας, είτε διότι ο κληρονόμος θέλει να αποποιηθεί υπέρ άλλου, π.χ. άλλου κληρονόμου, (αδελφού, τέκνου), είτε μη αρχικού κληρονόμου, όπως π.χ. το κληρονομικό του μερίδιο να περιέλθει μετά την αποποίηση στο τέκνο του.

Όταν ο κληρονόμος αποποιείται, δεν έχει δικαίωμα να επιλέξει ποιός θα λάβει το μερίδιό του. Απλώς, γνωρίζει ποιός εκ του νόμου θα το λάβει, αν αυτός αποποιηθεί και επιλέγει, εφόσον το θέλει, την αποποίηση.

Εάν αυτός που προβαίνει στην αποποίηση έχει εξαπατηθεί από άλλον, η αποποίηση μπορεί να ακυρωθεί από το δικαστήριο. Μία τέτοια περίπτωση έκρινε η υπ΄αριθ.  404/2012 απόφαση του Εφετείου Λαρίσης. Στην υπόθεση αυτή ο θανών δεν άφησε διαθήκη. Οι πλησιέστεροι συγγενείς του ήταν τα δύο παιδιά και η σύζυγός του. Το πρώτο παιδί ήταν από πρώτο γάμο, ενώ το δεύτερο ήταν τέκνο της κατά τον χρόνο του θανάτου συζύγου του.

Το τέκνο από τον πρώτο γάμο είχε πολύ καλές σχέσεις με τους άλλους δύο συγγενείς. Μετά τον θάνατο του πατρός, τα δύο παιδιά και η χήρα συμφώνησαν η περιουσία να πωληθεί και το τίμημα να μοιρασθεί όπως ορίζει ο νόμος όταν δεν υπάρχει διαθήκη (εξ αδιαθέτου, intestate succession), δηλ. το κάθε ένα από τα δύο παιδιά να λάβει από 3/8 και η χήρα 2/8.

Η χήρα όμως παραπλάνησε το τέκνο από τον πρώτο γάμο λέγοντάς του ότι για τεχνικούς λόγους, συμφέρει για την αποφυγή μεγάλου φόρου κληρονομίας το πρώτο τέκνο να αποποιηθεί και η κληρονομία να μείνει στο δεύτερο τέκνο και στην χήρα, οι οποίοι θα πωλήσουν τα ακίνητα και θα μοιράσουν τα χρήματα κατά τα άνω ποσοστά, 3/8, 3/8 και 2/8.

Το πρώτο τέκνο, που ήταν κάτοικος εξωτερικού, πίστεψε τις υποσχέσεις της χήρας και υπέγραψε πληρεξούσιο στο Προξενείο της Ελλάδος στο εξωτερικό, δίδοντάς της την εξουσία να αποποιηθεί για λογαριασμό του. Εκείνη μόλις έλαβε το πληρεξούσιο μετέβη στο Πρωτοδικείο και αποποιήθηκε για λογαριασμό του πρώτου τέκνου, όπως είχε με το πληρεξούσιο εξουσία να κάνει.

Ακολούθως, η χήρα μαζί με το δεύτερο παιδί υπέγραψαν αποδοχή κληρονομίας στην οποία απεδέχθησαν τα ποσοστά της κληρονομίας, όπως μετατράπηκαν μετά την αποποίηση, δηλ. έλαβε το δεύτερο τέκνο ποσοστό 3/4 και η χήρα 1/4. Μετά την αποδοχή προέβησαν μάλιστα και στην πώληση των πρώτων ακινήτων.

Όταν το πρώτο τέκνο ζήτησε το μερίδιό του (3/8) από το τίμημα της πωλήσεως, όπως του είχε υποσχεθεί η σύζυγος του πατρός του, εκείνη με διάφορες προφάσεις αρνήθηκε να του τα δώσει. Τότε το πρώτο τέκνο αντελήφθη την απάτη εις βάρος του, αφού η σύζυγος του πατρός του ούτε το μερίδιό του του έδινε από την πωληση μερικών ακινήτων, αλλά και τα υπόλοιπα ακίνητα είχαν πλέον μεταβιβασθεί στην κυριότητα του δευτέρου τέκνου και της συζύγου, ενώ το πρώτο τέκνο δεν είχε τίποτα στην κυριότητά του από την κληρονομία του πατρός του.

Το πρώτο τέκνο τότε προσέφυγε στο δικαστήριο, το οποίο τον δικαίωσε, κρίνοντας ότι είχε συντελεσθεί απάτη και συνεπώς η αποποίηση στην οποία είχε προβεί ήταν άκυρη. Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο τέκνο δεν αποποιήθηκε, αλλά τελικώς δικαιούται μεριδίου 3/8 επί όλης της κληρονομίας. 

Στο ίδιο συμπέρασμα οδηγήθηκε και το δεύτερο δικαστήριο (Εφετείο), το οποίο κατ’ έφεση δίκασε την υπόθεση και έκρινε επίσης ότι ως αποτέλεσμα της απάτης, η αποποίηση εθεωρείτο άκυρη.

 

                                                                                       *Ο Χρήστος  Ηλιόπουλος είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω,

Master of Laws.




 

Thursday, May 2, 2013

Χτίζω το σπίτι μου... στην Ελλάδα.


 

 

ΤΗΣ  ΕΛΕΝΑΣ  ΧΑΙΡΕΤΑΚΗ *

 

Η ανέγερση κατοικίας μπορεί να φαντάζει ως μία χρονοβόρος και συχνά κουραστική για τους εμπλεκόμενους διαδικασία, ωστόσο αποτελεί πρόκληση και όνειρο ζωής για πολλούς ανθρώπους. Η κατασκευή και διαμόρφωση μιας κατοικίας σύμφωνα με τις επιθυμίες και τις προσωπικές μας ανάγκες μπορεί να επιφέρει τελικά μόνο θετικές επιδράσεις, μιας και το σπίτι θ’ αποτελεί έναν οικείο και ζεστό χώρο όπου θα ξεκουράζεται τόσο το σώμα, όσο και το πνεύμα.

 

Αν λοιπόν έχετε την κυριότητα κάποιου οικοπέδου ή σκέφτεστε ν’ αγοράσετε γη σε κάποια πόλη ή νησί της Ελλάδας, που αγαπάτε και θα θέλατε να χτίσετε το δικό σας σπίτι, η διαδικασία που πρέπει ν’ ακολουθήσετε είναι η εξής:

 

Κατ’ αρχάς αναθέτετε την δημιουργία του σπιτιού σας σε έναν αρχιτέκτονα μηχανικό. Αυτός είναι που θα αναλάβει τις περισσότερες γραφειοκρατικές διαδικασίες, της άδειας δόμησης αλλά και το συντονισμό μετέπειτα των συνεργείων, ώστε να διασφαλισθεί το χρονοδιάγραμμα και η ποιότητα του έργου. Κυρίως, όμως, ο αρχιτέκτων θα ακούσει τις ιδέες και τις ανάγκες σας και θα σας προτείνει τις κατάλληλες για εσάς λύσεις. Παράλληλα θα σας συμβουλεύσει σωστά σε σχέση με την εξωτερική μορφή του κτίσματος, γιατί μην ξεχνάμε πως κάθε τόπος διαθέτει τη δική του αισθητική παράδοση και κλίμακα όγκων, την οποία πρέπει να σεβόμαστε.

 

Ο μηχανικός έχοντας στα χέρια του το τοπογραφικό του οικοπέδου και βρίσκοντας τους όρους δόμησης που ισχύουν στην εκάστοτε περιοχή, μπορεί να προχωρήσει σε προμελέτη, ώστε να σας δώσει μια πρώτη εικόνα των δυνατοτήτων του οικοδομείν στο οικόπεδό σας. Μετά από τις συζητήσεις που θα έχετε για την διαμόρφωση και την υλοποίηση της κατοικίας σας και αφού συμφωνηθεί η κτιριολογική λύση, ακολουθεί η διαδικασία Έκδοσης Άδειας Δόμησης. Σε αυτό το στάδιο ο μηχανικός θα σας κάνει και μια οικονομική προσφορά, που θα περιλαμβάνει το κόστος των μελετών και της επίβλεψης της άδειας, καθώς και το κόστος (κατά προσέγγιση) της κατασκευής.

 

Σύμφωνα με το νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης (Νόμος 4030/2011), ο μηχανικός σας θα αναλάβει να εκδώσει αφ’ ενός την Έγκριση Δόμησης (που πιστοποιεί το δικαίωμα δόμησης στο οικόπεδό σας, σύμφωνα με τους ισχύοντες όρους δόμησης) και αφ’ ετέρου την Άδεια Δόμησης, (που επιτρέπει την εκτέλεση των οικοδομικών εργασιών που περιγράφονται στις μελέτες που τη συνοδεύουν).  Ακολουθεί η διαδικασία υποβολής διαφόρων δικαιολογητικών που απαιτούνται, όπως τίτλοι ιδιοκτησίας, εγκρίσεις από άλλες υπηρεσίες όπου χρειάζεται (αρχαιολογία, δασαρχείο κ.λ.π.), οι απαραίτητες μελέτες του έργου και διάφορα άλλα στοιχεία, τα οποία όλα συγκεντρώνει και συντονίζει ο μηχανικός. Η Έγκριση Δόμησης ισχύει για ένα έτος και η Άδεια Δόμησης ισχύει για τέσσερα χρόνια από την έκδοσή της. Ωστόσο, σε περίπτωση που κατά την διάρκεια των εργασιών προκύψουν αλλαγές στις μελέτες, υπάρχει πάντα η δυνατότητα Αναθεώρησης της Αδείας Δόμησης, που μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα στην περίοδο ισχύος της αδείας.

 

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της έκδοσης αδείας, ο αρχιτέκτων θα σας ενημερώσει πιο αναλυτικά για τα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή και θα αναλάβει όλη την οργάνωση και αποπεράτωση του έργου, με τη συμβολή των συνεργαζόμενων μηχανικών και τεχνιτών. Όταν η οικοδομή ολοκληρωθεί θα γίνουν οι απαραίτητες συνδέσεις με ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ. Αυτό που απομένει είναι... το δικό σας γούστο και η προσωπική σας φροντίδα, για ν’ αποκτήσει το κέλυφος τη ζωντάνια και την προσωπικότητα που ονειρεύεστε! 

 

  • Η Έλενα Χαιρετάκη είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός

του Εθνικού Μετσοβίου  Πολυτεχνείου.

e-mail:  elenarchitect@yahoo.gr

 

 

 

 

Ευκολώτερο κάνει η Ελλάδα το φορολογικό πιστοποιητικό


 

Του Χρήστου Ηλιόπουλου*

 

Κάθε φυσικό πρόσωπο που ζει μονίμως εκτός Ελλάδος, αλλά έχει περιουσία ή και εισόδημα στην Πατρίδα, πρέπει να κάνει φορολογική δήλωση στην Ελλάδα. Στην δήλωση αυτή δηλώνει μόνο τα εισοδήματα που αποκτά στην Ελλάδα, π.χ. είσπραξη ενοικίων και φορολογείται μόνο για το εισόδημα που αποκτά στην Ελλάδα, ενώ δεν θα συνυπολογισθεί ούτε θα δηλωθεί στην Ελλάδα το εισόδημα του ίδιου προσώπου στην χώρα όπου έχει την μόνιμη κατοικία του (π.χ. ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, κλπ.).

Για να συμβεί όμως αυτό, πρέπει ο φορολογούμενος να προσκομίσει στην ελληνική εφορία απόδειξη ότι είναι πράγματι κάτοικος εξωτερικού. Εάν δεν προσκομίσει εμπροθέσμως αυτή την απόδειξη, η εφορία θα τον θεωρήσει αυτομάτως κάτοικο Ελλάδος, που σημαίνει ότι έχει την υποχρέωση να δηλώσει και να φορολογηθεί στην Ελλάδα όχι μόνο για το εισόδημά του στην  Ελλάδα, αλλά για το παγκόσμιο εισόδημά του, δηλ, και για αυτό που αποκτά στην χώρα μονίμου κατοικίας του, πράγμα που θα του αυξήσει τον φόρο και τις υποχρεώσεις στην Ελλάδα.

Είναι συνεπώς αυτονόητο ότι κάθε κάτοικος εξωτερικού που κάνει δήλωση στην Ελλάδα έχει συμφέρον να προσκομίσει στην ελληνική εφορία την απόδειξη αυτή που λέει ότι είναι κάτοικος εξωτερικού.

Ποιά είναι όμως αυτή η περίφημη απόδειξη που «σώζει» τον κάτοικο εξωτερικού από πρόσθετο φόρο και ταλαιπωρία στην Ελλάδα; Μέχρι τώρα, η απόδειξη αυτή ήταν μία ειδική βεβαίωση ή πιστοποιητικό από την ξένη εφορία, που βεβαίωνε ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι μόνιμος κάτοικος και φορολογούμενος στο εξωτερικό.

Το μεγάλο πρόβλημα ήταν ότι στις περισσότερες χώρες που ζούν Έλληνες ομογενείς οι εφορίες είτε δεν προέβλεπαν τέτοιο πιστοποιητικό (π.χ. Αυστραλία), είτε εάν το προέβλεπαν, απαιτείτο μεγάλη και δύσκολη διαδικασία για την έκδοσή του, για την οποία μάλιστα συχνά έπρεπε να πληρώσουν και ένα μη ευκαταφρόνητο ποσό.

Στις ΗΠΑ επί παραδείγματι πρέπει να πληρώσεις 80 δολλάρια για να εκτυπώσεις το έντυπο και περί τα 250 δολλάρια στον λογιστή στις ΗΠΑ για να στην συντάξει σωστά. Και όλα αυτά για να δηλώσεις ένα μικρό εισόδημα ή σπιτάκι που έχεις στην Ελλάδα!

Το μεγάλο παράπονο και τις διαμαρτυρίες των ομογενών ανά τον κόσμο εισάκουσε, ως φαίνεται, η Ελληνική κυβέρνηση και με το άρθρο 43 του Ν.4141/2013 επέτρεψε στους ομογενείς, για να αποδείξουν ότι είναι κάτοικοι εξωτερικού, να προσκομίζουν ακόμα και αντίγραφο από την φορολογική δήλωσή τους στο εξωτερικό, ή την εκκαθάριση αυτής, ή έστω ένα πιο απλό πιστοποιητικό από την εφορία ή τον Δήμο όπου μένουν, ότι είναι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας του εξωτερικού. 

Ο νέος νόμος ορίζει: «Το φυσικό πρόσωπο που δηλώνει κάτοικος εξωτερικού και αποκτά πραγματικό εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα, υποχρεούται να υποβάλει μαζί με τη δήλωση φορολογίας του εισοδήματός του, βεβαίωση από την αρμόδια φορολογική αρχή του κράτους στο οποίο δηλώνει κάτοικος από την οποία να προκύπτει ότι είναι φορολογικός κάτοικος αυτού του άλλου κράτους ή αντίγραφο της εκκαθάρισης της φορολογίας εισοδήματος ή, ελλείψει εκκαθάρισης, αντίγραφο της δήλωσης που υπέβαλε στο άλλο κράτος. Η βεβαίωση αυτή χορηγείται από τη φορολογική αρχή ή από οποιαδήποτε άλλη δημόσια ή δημοτική ή άλλη αναγνωρισμένη αρχή».

 

                                                                                       *Ο Χρήστος  Ηλιόπουλος είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω,

Master of Laws.




 

 

 

The 250,000 euro Greek residence permit


 

By Christos ILIOPOULOS*

 

21 April 2013

The Greek government has kept its promise and days ago enacted into law the optional acquisition of a residence permit in Greece via the purchase of real estate property in the country. The citizen of any country in the world, which is not a member state of the European Union (EU), can obtain a five-year long residence permit in Greece, if he/she purchases property worth a minimum of 250,000 euros (value estimated by the tax office). The threshold of the 250,000 euro worth of the property purchased has been lowered from the previously unofficially estimated 300,000 euro limit.

The option of the five-year long residence permit in Greece is offered not only to those who acquire ownership of immovable property, but also to those who purchase a time-sharing right at a Greek hotel, as well as to those who obtain a lease on a furnished Greek property, provided the worth of such contracts is a minimum of 250,000 euros.

The new legislation benefits citizens of non-EU countries, since any citizen of an EU member state can already reside, work, set up business and enjoy most local benefits in any other EU country (Greece included). The main point of the new law is to allow citizens of countries like Russia, China, USA, Australia and many others, to have easy and unobstructed yearlong access to their Greek apartments, villas and properties in general, without having to apply for a visa each time they want to visit their Greek homes with their families.

It is noteworthy that the Greek residence permit in question could have extra benefits for its holders, since their Greek residence permit may offer them travel and residence rights to all the other EU countries.

The five-year residence permit is also offered to the members of the family of the owner of the real estate property. However, such residence permit, at least initially, does not provide the right to work in Greece and the residence period in Greece with this type of residence permit is not included in the time required to legally stay in Greece (seven to ten years) to obtain naturalization as a Greek citizen.

Further details on the application of the above law are expected by the Greek administration in the coming weeks. The law, however, is already in force and applications for residence permit combined with purchase of property in Greece can now be filed.

*Christos ILIOPOULOS, attorney at

the Supreme Court

of Greece , LL.M.



 

Στην τσιμπίδα της εφορίας τώρα και τα αγροτεμάχια


 

Του Χρήστου Ηλιόπουλου*

 

 

Από την έναρξη της κρίσης στην Ελλάδα στις αρχές του 2010 και την μετέπειτα φορολογική επιδρομή επί εισοδημάτων και περιουσίας γενικώς, αυξημένος φόρος έχει επιβληθεί στα ακίνητα, δηλαδή το ΕΕΤΗΔΕ (το περιβόητο «χαράτσι»), αλλά και ο ΦΑΠ ή ΕΤΑΚ, που αφορά κυρίως οικοδομές/κατοικίες και εντός σχεδίου τεμάχια, δηλαδή οικόπεδα.

 

Επειδή όμως τα χρήματα εξακολουθούν να μην επαρκούν, η κυβέρνηση αποφάσισε (κατόπιν εντολών της Τρόϊκας, που ουσιαστικώς κυβερνά την Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια), να επιβάλει πρόσθετο φόρο ακόμα και στα εκτός σχεδίου τεμάχια, που συνήθως ονομάζονται αγροτεμάχια, βοσκότοποι, αγροί, ή εκτός σχεδίου γεωτεμάχια.

 

Πολλά από αυτά τα ακίνητα, που είναι εκτός σχεδίου και εκτός οικισμού, δεν έχουν μεγάλη αξία και συχνά οι ιδιοκτήτες τους μέχρι σήμερα τα δήλωναν στην εφορία και στα οικογενειακά τους συμβόλαια (γονικές παροχές γονέων προς τέκνα, δωρεές μεταξύ αδελφών, θείων και ανηψιών κλπ), περισσότερο για λόγους συναισθηματικούς, παρά λόγω της οικονομικής τους αξίας, που συνήθως είναι πολύ μικρή.

 

Εάν τελικώς φορολογηθούν ακόμα και αυτά τα μικρής αξίας ακίνητα, τότε πολλοί είναι εκείνοι που θα επιλέξουν είτε να σταματήσουν να τα δηλώνουν στην εφορία, για να αποφύγουν τον νέο φόρο, είτε να τα πουλήσουν. Η τελευταία τους όμως επιλογή μάλλον θα αποδειχθεί αδιέξοδη, διότι λίγοι θα είναι αυτοί που θα θέλουν να τα αγοράσουν. Το αποτέλεσμα θα είναι η ενδεχόμενη απαξίωση οικογενειακών κτημάτων εκτός σχεδίου, η αχρήστευση αυτής της γης, ίσως όμως και η συγκέντρωση μεγάλων εκτάσεων από λίγους ιδιοκτήτες που θα σχηματίσουν έτσι μεγάλες εκτός σχεδίου ιδιοκτησίες προς εκμετάλλευση.

 

Ο νέος αυτός φόρος επί των αγροτεμαχίων υπολογίζεται να φέρει στα ταμεία του κράτους περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ο σχεδιασμός μάλιστα είναι να επιβληθεί ένας φόρος για το 2013, για όσους είχαν αγροτεμάχια την 1-1-2013 και ένας φόρος για το 2014, δηλ. για όσους θα έχουν την 1-1-2014.

 

Για να μάθει το ελληνικό κράτος ποιός έχει αγροτεμάχια, πόσα και πού, όλοι οι κατέχοντες αγροτεμάχια θα υποχρεωθούν για μία ακόμη φορά να λάβουν, αν δεν έχουν ήδη, κωδικούς από την εφορία, ώστε ηλεκτρονικά στο διαδίκτυο (on line) να συμπληρώσουν ξανά το Ε9, που τώρα θα έχει αλλαγμένη μορφή και θα ζητάει περισσότερες πληροφορίες για κάθε αγροτεμάχιο.

 

Σημειώνεται ότι το Ε9 πρέπει να το συμπληρώνουν φέτος και όλοι όσοι έχουν εντός του 2012 πωλήσει, αγοράσει, δωρίσει ακίνητα παντός είδους, όσοι έχουν κληρονομήσει και όσοι έχουν κάνει ή δεχθεί γονικές παροχές ή δωρεές.

 

Η προθεσμία εντός της οποίας πρέπει να γίνουν όλα τα παραπάνω δεν έχει ακόμα διευκρινισθεί από το υπουργείο οικονομικών. Το γεγονός όμως ότι ακόμα δεν έχει αποφασισθεί ο τρόπος που θα δηλωθούν τα ακίνητα, αλλά και το ότι χιλιάδες είναι εκείνοι που δεν έχουν κλειδάριθμους ή κωδικούς για ηλεκτρονική υποβολή, δεν μπορεί παρά να σημαίνει ότι η διαδικασία δεν θα ολοκληρωθεί πριν τον Σεπτέμβριο, ή ακόμα και πριν το τέλος του 2013.

 

Όσοι λοιπόν έκαναν προσφάτως συναλλαγή στην Ελλάδα αναφορικώς με ακίνητο και όσοι έχουν αγροτεμάχια, ανεξαρτήτως του αν έκαναν προσφάτως συναλλαγή για αυτά, πρέπει να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις των ελληνικών αρχών για τις δηλώσεις των ακινήτων τους στην εφορία στην Ελλάδα, στο νέο δηλαδή περιουσιολόγιο. Θα πρέπει επίσης να μεριμνήσουν να αποκτήσουν κωδικούς, ώστε να μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις ηλεκτρονικά. 

 

                                                                                       *Ο Χρήστος  Ηλιόπουλος είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω,

Master of Laws.