Wednesday, April 2, 2014
Ικανότητα υπογραφής πληρεξουσίου στο Προξενείο
Του Χρήστου Ηλιόπουλου*
Πολύ συχνά οι Έλληνες ομογενείς ενεργούν νομικές και άλλες συναλλακτικές πράξεις στην Ελλάδα, από την χώρα που ζουν μονίμως χωρίς να χρειάζεται να ταξειδεύσουν στην Πατρίδα. Αυτό καθίσταται δυνατό με την υπογραφή πληρεξουσίου στο Προξενείο της Ελλάδος, ή σε συμβολαιογράφο.
Εάν το πληρεξούσιο γίνει στο Προξενείο, κάθε αντίγραφό του ισχύει στην Ελλάδα, ενώ το πρωτότυπο φυλάσσεται πάντα στο αρχείο του Προξενείου. Αν όμως το πληρεξούσιο συνταχθεί σε συμβολαιογράφο της χώρας κατοικίας του κατοίκου εξωτερικού, θα χρειασθεί είτε την Αποστίλη (Apostille), αν η χώρα έχει υπογράψει την σχετική σύμβαση της Χάγης, είτε την επικύρωση του πληρεξουσίου από το Προξενείο της Ελλάδος.
Με το πληρεξούσιο μπορεί κάποιος από την χώρα διαμονής του, στην Αυστραλία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά κλπ. να αγοράσει και να πουλήσει ακίνητο στην Ελλάδα, να δώσει ακίνητο ως γονική παροχή ή δωρεά, να λάβει γονική παροχή ή δωρεά, να διανείμει περιουσία με τους συγγενείς του, αλλά και να λάβει αποζημίωση απαλλοτρίωσης ακινήτου του στην Ελλάδα, να κάνει δικαστήρια, να ρυθμίσει φορολογικές υποθέσεις του και πολλά άλλα.
Για να υπογράψει κάποιος πληρεξούσιο στο Προξενείο θα πρέπει να είναι ικανός για δικαιοπραξία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχει την χρήση του λογικού του και διαύγεια πνεύματος. Ο αρμόδιος προξενικός υπάλληλος που επιμελείται της συντάξεως και της υπογραφής του πληρεξουσιου, εκτός από τον έλεγχο της ταυτότητος ή του διαβατηρίου και των λοιπών στοιχείων του υπογράφοντος, ελέγχει και την ικανότητά του να υπογράψει, αν δηλαδή αντιλαμβάνεται το περιεχόμενο του πληρεξουσίου.
Ο υπογράφων το πληρεξούσιο πρέπει να είναι σε θέση να καταλαβαίνει τι είναι αυτό που υπογράφει και για ποιόν λόγο το κάνει, έστω κι αν δεν είναι ο ίδιος νομικός ή μορφωμένος. Αρκετοί Έλληνες ομογενείς είναι μεγάλης ηλικίας και προσέρχονται στα Προξενεία για υπογραφή πληρεξουσίων που αφορούν την περιουσία τους στην Ελλάδα. Για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις ή ακόμα και παράνομες πράξεις, πρέπει να είναι φανερό ότι ο υπογράφων το πληρεξούσιο αντιλαμβάνεται την διαδικασία και εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί, του επιτρέπεται να υπογράψει.
Όταν διαπιστώνεται ότι εκείνος που εμφανίζεται στο Προξενείο για υπογραφή πληρεξουσίου δεν αντιλαμβάνεται τι κάνει, ούτε για ποιόν λόγο βρίσκεται στο Προξενείο, είναι πολύ πιθανό να μην του επιτραπεί να υπογράψει. Η λύση στο πρόβλημα τότε είναι ότι κάποιος εκ των συγγενών ή των οικείων του πρέπει να ορισθεί ως δικαστικός συμπαραστάτης του, συνήθως με δικαστική απόφαση.
Ακολούθως, η απόφαση αυτή πρέπει να επικυρωθεί και από Ελληνικό δικαστήριο και μετά εκείνος που ορίσθηκε ως δικαστικός συμπαραστάτης μπορεί να υπογράψει πληρεξούσια και κάθε άλλη νομική πράξη που αφορούν στην περιουσία του προσώπου, υπό την προϋπόθεση ότι κάθε ενέργεια θα πρέπει να γίνεται προς το συμφέρον του συμπαραστατουμένου.
Ο Χρήστος Ηλιόπουλος είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω,
Master of Laws.
www.greekadvocate.eu
bm-bioxoi@otenet.gr
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment