Sunday, June 30, 2013

Φορολογική δήλωση συνταξιούχου κατοίκου εξωτερικού


 
Πάρα πολλοί Έλληνες ομογενείς συνταξιούχοι ζουν εκτός Ελλάδος, είτε μονίμως, είτε μεγάλο μέρος του χρόνου. Το υπόλοιπο έρχονται στην Πατρίδα και παίρνουν μικρή ή μεγάλη γεύση από την ζωή της Ελλάδος.

Κάθε χρόνο οι ομογενείς που λαμβάνουν σύνταξη στην Ελλάδα πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση, στην οποία θα δηλώνουν τα εισοδήματά τους από σύνταξη, ενδεχομένως μισθώματα κλπ. Φέτος η δήλωση πρέπει να γίνει υποχρεωτικά μέσω διαδικτύου, δηλαδή από ηλεκτρονικό υπολογιστή με πρόσβαση στο ίντερνετ.

Ο συνταξιούχος αυτοπροσώπως, ή αντίκλητός του στην Ελλάδα, πρέπει να προμηθευθεί κλειδάριθμο από την εφορία και μετά κωδικούς εισόδου στον δικό του ηλεκτρονικό λογαριασμό, που θα πρέπει να έχει δημιουργήσει στην ιστοσελίδα της ελληνικής εφορίας, (www.taxisnet.gr ή http://www.gsis.gr/gsis_site/), στην οποία αφού εισέλθει, πρέπει να ανοίξει την σελίδα «υπηρεσίες προς τους πολίτες».

Για να συμπληρώσει ηλεκτρονικά την φορολογική του δήλωση πρέπει πρώτα να έχει την βεβαίωση για το σύνολικό ποσό της σύνταξης που έλαβε στην Ελλάδα το έτος 2012. Την βεβαίωση αυτή μερικά ταμεία στέλνουν (για τελευταία φορά φέτος) με το ταχυδρομείο, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, ενώ άλλα ταμεία δεν θα την στείλουν και πρέπει ο φορολογούμενος συνταξιούχος να την τυπώσει επίσης από το διαδίκτυο.

Για να μπορέσει να τυπώσει την βεβαίωση σύνταξης για το έτος 2012 ο συνταξιούχος πρέπει να γνωρίζει τον ΑΜΚΑ του, δηλ, τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, που αν δεν τον γνωρίζει, μπορεί να τον μάθει στην ιστοσελίδα www.amka.gr.

Εάν επί παραδείγματι ο φορολογούμενος, κάτοικος εξωτερικού, είναι συνταξιούχος ΙΚΑ, πρέπει να μεταβεί στην ιστοσελίδα https://apps.ika.gr/eTax/ όπου θα συμπληρώσει τον αριθμό μητρώου του στο ΙΚΑ, την κατηγορία σύνταξης (γήρατος, αναπηρίας κλπ.), το επώνυμό του, τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ για να λάβει ηλεκτρονικά την βεβαίωση για το συνολικό ποσό της σύνταξής του το 2012.

Για να καταθέσει ηλεκτρονικά την φορολογική του δήλωση θα πρέπει επίσης να γράψει τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ όλων των ακινήτων που έχει στην Ελλάδα, ο ίδιος και η σύζυγός του, ακόμα και αν έχει διακόψει την ηλεκτροδότηση σε κάποιο από αυτά.

Τέλος, ο φορολογούμενος στην δήλωσή του πρέπει ηλεκτρονικά να συμπληρώσει το πεδίο που λέει ότι είναι κάτοικος εξωτερικού και υποχρεούται να υποβάλει δήλωση στην Ελλάδα, αν είναι συνταξιούχος και γεννήθηκε μέχρι 31-12-1947, το ακριβές ποσό των ενοικίων που εισέπραξε στην Ελλάδα το 2012 κλπ.

Για την περίπτωση που ενοικιαστές του χρωστάνε χρήματα από μισθώματα το 2012, ο φορολογούμενος πρέπει να δηλώσει ότι έχει λάβει το σύνολο των μισθωμάτων, ακόμα κι αν δεν τα έχει λάβει, εκτός εάν με γραπτή του δήλωση εκχωρήσει τα χρωστούμενα μισθώματα στο κράτος, ώστε ο ίδιος να μην δικαιούται πλέον να τα εισπράξει και να μην φορολογηθεί γι’ αυτά. Σε κάθε περίπτωση πάντως για το ζήτημα αυτό πρέπει να συμβουλεύεται δικηγόρο, διότι υπάρχουν διαφορετικές λύσεις για κάθε υπόθεση.

Τα ανωτέρω είναι μερικές από τις βασικές υποχρεώσεις του φορολογούμενου συνταξιούχου στην Ελλάδα, δεν καλύπτουν όμως κάθε περίπτωση φορολογικής δήλωσης. Για την δική του, ατομική και εξειδικευμένη φορολογική δήλωση για σύνταξη, μισθώματα, συμβόλαια ακινήτων, τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εισαγωγή συναλλάγμος στην Ελλάδα από το εξωτερικό, μεταβιβάσεις ακινήτων με γονική παροχή, πώληση, αγορά, δωρεά κλπ. και κάθε άλλο θέμα, ο συνταξιούχος πρέπει να συμβουλεύεται τους ειδικούς, (λογιστή και δικηγόρο), διότι υπάρχουν πλήθος υποχρεώσεων για την ορθή συμπλήρωση εκάστης ατομικής φορολογικής δήλωσης, που δεν μπορούν να αναλυθούν στο παρόν άρθρο, το οποίο είναι μία γενική αναφορά στα βασικά.

                                                                                       *Ο Χρήστος  Ηλιόπουλος είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω,

Master of Laws.




 

No comments: