Tuesday, October 23, 2012

Θέλετε να δώσετε περιουσία στα παιδιά σας; Τώρα είναι η ώρα!




Του Χρήστου Ηλιόπουλου*


Το Σύνταγμα της Ελλάδος προστατεύει την οικογένεια και ο νόμος προβλέπει ότι οι γονείς μπορούν να μεταβιβάζουν περιουσία στα παιδιά τους (κυρίως ακίνητα, αλλά και χρήματα) είτε χωρίς καθόλου φόρο, είτε με πολύ μικρό φόρο.

Η μεταβίβαση δηλαδή ακινήτων στην Ελλάδα από γονείς προς τα τέκνα τους είναι, ακόμα, σχετικώς συμφέρουσα επιλογή. Ο κάθε γονέας δικαιούται να μεταβιβάσει στο κάθε τέκνο του ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ χωρίς να καταβληθεί καθόλου φόρος, ενώ για ακίνητα αντικειμενικής αξίας πάνω από 150.000 ευρώ και μέχρι 300.000 ευρώ, ο φόρος είναι μόλις 1%, δηλ. 1.500 ευρώ.

Βεβαίως, για την μεταβίβαση περιουσίας από γονέα σε τέκνο που γίνεται με γονική παροχή απαιτούνται και άλλα έξοδα, όπως αμοιβή συμβολαιογράφου, έξοδα υποθηκοφυλακείου ή κτηματολογικού γραφείου, πιθανή αμοιβή δικηγόρου εάν τα ακίνητα έχουν νομικά βάρη ή άλλα «κενά» στους συμβολαιογραφικούς τίτλους τους, ενώ το κόστος μπορεί να αυξήσει η αμοιβή μηχανικού, εάν απαιτείται να γίνει νομιμοποίηση των ακινήτων που είχαν ενδεχομένως ανεγερθεί χωρίς οικοδομική άδεια, ή με υπερβάσεις της αδείας.

Ωστόσο, σε σύγκριση με την φορολογία μεταβιβάσεως ακινήτων στις πωλήσεις, αλλά και με τους φόρους κληρονομίας που ισχύουν σε χώρες του εξωτερικού, το φορολογικό καθεστώς της μεταβιβάσεως ακινήτων από γονείς στα παιδιά τους στην Ελλάδα είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκό για εκείνους που επιλέγουν να προβούν σε γονική παροχή.

Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει στην Ελλάδα εντός των επομένων εβδομάδων, διότι η κυβέρνηση πιέζεται να εξεύρει έσοδα. Με την λογική αυτή οι φόροι μεγαλώνουν και εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελέσει και το καθεστώς της φορολογίας των γονικών παροχών και των κληρονομιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το τύπος στην Ελλάδα, η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να αυξήσει τους φόρους στις γονικές παροχές και στις κληρονομιές με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή προς ψήφιση λίαν συντόμως. Ακόμα βεβαίως δεν έχει αποφασισθεί σε ποιά έκταση θα αυξηθούν οι φόροι αυτοί, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν σχεδιαζόμενη μείωση του αφορολογήτου, που σήμερα είναι μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ στην αντικειμενική αξία του ακινήτου, στο επίπεδο των 100.000 ευρώ ή και χαμηλότερα.

Παραλλήλως, εκτός από την μείωση του αφορολογήτου ορίου, πιθανή είναι και η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των γονικών παροχών και των κληρονομιών. Σήμερα μέχρι 150.000 ευρώ οι γονικές παροχές και οι κληρονομιές είναι αφορολόγητες για τα τέκνα και τον σύζυγο του θανόντος, ενώ από 150.000 έως 300.000 ο φόρος γιʼ αυτούς είναι μόνο 1% του επιπλέον ποσού (δηλ. μόνο 1.500 ευρώ). Με τα νέα μέτρα που συζητούνται, ο φόρος μπορεί να ανέλθει σε μεγαλύτερο ύψος.

Το λογικό συμπέρασμα είναι ότι όσοι διαθέτουν ακίνητα στην Ελλάδα και σκέφτονται να τα μεταβιβάσουν στα παιδιά τους, τώρα ίσως να είναι η κατάλληλη στιγμή, διότι το αμέσως προσεχές διάστημα μπορεί να σημειωθούν αυξήσεις στους φόρους. Αν κάποιος συνεπώς προλάβει και μεταβιβάσει όση περιουσία έχει στα παιδιά του με το σημερινό ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, θα γλιτώσει αρκετά χρήματα από φόρους και άλλες χρεώσεις.



*Ο Χρήστος Ηλιόπουλος είναι

Δικηγόρος παρʼ Αρείω Πάγω,

Master of Laws.

bm-bioxoi@otenet.gr

ktimatologiolaw@yahoo.g











Law Offices of Christos I. ILIOPOULOS

Attorney at the Supreme Court of Greece

Master Of Laws, International and European Law

105, Alexandras Ave., Athens, 114 75, HELLAS

Phone: +30 - 210-6400282, mobile +30 - 6932-775920.

Facsimile: +30 - 210 - 6400282.

e-mail: bm-bioxoi@otenet.gr

Skype: christos.iliopoulos100











No comments: