Saturday, March 23, 2019
Πώς Δηλώνετε Τα Ακίνητά Σας Στο Κτηματολόγιο
Πώς Δηλώνετε Τα Ακίνητά Σας Στο Κτηματολόγιο
Του Χρήστου Ηλιόπουλου*
Αθήνα, 14 Μαρτίου 2019
Όλο και περισσότερες περιοχές της Ελλάδος εντάσσονται στο Κτηματολόγιο, δηλαδή σε ένα νέο, σύγχρονο σύστημα καταγραφής των ιδιοκτητών των ακινήτων και περιγραφής των χαρακτηριστικών του κάθε ακινήτου, όπως διαστάσεις, θέση, συνορεύοντα ακίνητα κλπ. Με το Κτηματολόγιο το κάθε ακίνητο θα έχει σαφή και επακριβώς καθορισμένα όρια, ώστε να περιορίζονται η δικαστικές διαμάχες μεταξύ ιδιοκτητών ομόρων ακινήτων για την ακριβή θέση των ορίων και για τις διαστάσεις και την επιφάνεια κάθε ακινήτου.
Πολλές είναι οι περιοχές της Ελλάδος όπου οι κύριοι των ακινήτων και οι δικαιούχοι γενικώς εμπραγμάτων δικαιωμάτων καλούνται για πρώτη φορά να δηλώσουν τα ακίνητά τους. Η προθεσμία λήγει στα τέλη Απριλίου, Μαϊου ή Ιουνίου, αναλόγως την περιοχή. Υπάρχουν όμως και περιοχές όπου η προθεσμία έχει λήξει, αλλά είναι δυνατόν ακόμα και σήμερα να υποβληθεί δήλωση και έτσι ο κύριος του ακινήτου να μην χάσει τα δικαιώματά του σ’ αυτό.
Για να υποβληθεί η δήλωση χρειάζεται απλή φωτοτυπία του συμβολαίου με το οποίο ο ιδιοκτήτης απέκτησε το ακίνητο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η κυριότητα μπορεί να έχει αποκτηθεί με δικαστική απόφαση, ή άλλο δημόσιο έγγραφο, ενώ πάντοτε απαιτείται και το πιστοποιητικό μεταγραφής του συμβολαίου στο υποθηκοφυλακείο. Εάν το ακίνητο είναι διαμέρισμα, μπορεί και να μην απαιτηθεί τοπογραφικό, εάν όμως πρόκειται για αγροτεμάχιο ή οικόπεδο, με ή χωρίς κτήριο εντός αυτού, το τοπογραφικό είναι σχεδόν πάντοτε απαραίτητο. Αναγκαίο στοιχείο της δηλώσεως στο κτηματολόγιο είναι και ο εντοπισμός του ακινήτου στο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής των ακινήτων που έχει δημιουργηθεί σε κάθε γραφείο κτηματογράφησης, δηλαδή στα γραφεία όπου υποβάλλονται οι δηλώσεις Ο εντοπισμός του ακινήτου είναι πολύ σημαντική ενέργεια, διότι με τον τρόπο αυτόν καταγράφεται το οικόπεδο, το αγροτεμάχιο ή το κτίσμα στις αεροφωτογραφίες ή στους σχετικούς χάρτες του Κτηματολογίου, ώστε να εξακριβώνεται η πλήρης ταυτότητα του ακινήτου και ο διαχωρισμός του από τα γειτονικά.
Ο ομογενής κάτοικος εξωτερικού πρέπει να στείλει στον εκπρόσωπό του στην Ελλάδα εξουσιοδότηση με συγκεκριμένο περιεχόμενο για να υποβληθεί η δήλωση χωρίς ο δικαιούχος να πρέπει να ταξειδεύσει στην Ελλάδα. Χρειάζεται φωτοτυπία της ταυτότητας ή του διαβατηρίου, ελληνικού ή ξένου, του κυρίου του ακινήτου, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του στην Ελλάδα και η πλήρης διεύθυνσή του στο εξωτερικό, αλλά και τα στοιχεία του εκπροσώπου του στην Ελλάδα.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι δήλωση υποβάλλουν τόσο εκείνοι που έχουν το 100% ενός ακινήτου, όσο και όλοι οι συγκύριοι στην περίπτωση που το ακίνητο έχει περισσότερους από έναν ιδιοκτήτες, αλλά και ο επικαρπωτής (συνήθως γονέας), όπως και ο ψιλός κύριος (συνήθως τέκνο), εκείνος που έχει δικαίωμα οικήσεως, δουλεία διόδου και άλλα εμπράγματα δικαιώματα. Δήλωση στο κτηματολόγιο πρέπει να υποβάλουν και όσοι έχουν κληρονομήσει ακίνητα, έστω κι αν δεν έχουν ακόμα υπογράψει αποδοχή κληρονομίας, ούτε έχουν κληρονομητήριο από το Δικαστήριο.
Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων είναι διαφορετική σε κάθε περιοχή της Ελλάδος, ενώ σχεδόν σε όλες τις περιοχές υπάρχει ακόμα η δυνατότητα οι κύριοι των ακινήτων να τα δηλώσουν ακόμα και τώρα, είτε με διαφόρων τύπων δηλώσεις, είτε, στην χειρότερη περίπτωση, με δικαστική απόφαση που θα τους αναγνωρίζει ως κυρίους του ακινήτου. Ελάχιστες είναι οι περιοχές όπου το Κτηματολόγιο έχει ολοκληρωθεί στην τελική του φάση και στις οποίες όσοι παρέλειψαν να δηλώσουν τα ακίνητά τους, τα έχουν πλέον χάσει οριστικώς και το μόνο δικαίωμα που τους απομένει είναι να διεκδικήσουν αποζημίωση από το Δημόσιο, το οποίο έχει γίνει κύριος των μη δηλωθέντων ακινήτων.
*Ο Χρήστος Ηλιόπουλος
είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω,
Master of Laws.
www.greekadvocate.eu
bm-bioxoi@otenet.gr
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment