Thursday, December 31, 2015
Εγγραφή Εξωγάμου Τέκνου στην Ελλάδα
Του Χρήστου Ηλιόπουλου*
Όταν συμβαίνει στο εξωτερικό, (εκτός Ελλάδος) κάποιο ληξιαρχικό γεγονός, όπως γέννηση, γάμος ή θάνατος, που έχει σχέση με Έλληνα πολίτη, το γεγονός αυτό επειδή συνέβη στο εξωτερικό πρέπει να εγγραφεί στο Ειδικό Ληξιαρχείο, που βρίσκεται στην Αθήνα, στην οδό Μητροπόλεως αριθ. 60. Μόνο αφού εγγραφεί στο Ειδικό Ληξιαρχείο κάποιο από τα παραπάνω γεγονότα, αναγνωρίζεται στην Ελλάδα από τις άλλες δημόσιες υπηρεσίες και από τα δικαστήρια. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, εάν ένας Έλληνας που φαίνεται στην Ελλάδα ως παντρεμένος, εκδώσει διαζύγιο στο εξωτερικό και λυθεί εκτός Ελλάδος ο γάμος του, για να μπορέσει να αναγνωρισθεί ως διαζευγμένος στην Ελλάδα και ενδεχομένως να μπορεί να τελέσει νέο γάμο, πρέπει πρώτα η δικαστική απόφαση του διαζυγίου που έχει εκδοθεί στο εξωτερικό να εγγραφεί στο Ειδικό Ληξιαρχείο.
Όταν ένας Έλληνας άνδρας αποκτάει τέκνο στο εξωτερικό εκτός γάμου, χωρίς δηλαδή να έχει προηγηθεί γάμος του με την μητέρα του τέκνου, η γέννηση του εξωγάμου τέκνου που έλαβε χώρα στο εξωτερικό, δεν μπορεί να εγγραφεί κατ’ αρχάς στο Ειδικό Ληξιαρχείο, διότι δεν μπορεί να εγγραφεί πρώτα ο γάμος του Έλληνα, αφού δεν υπάρχει. Για να μπορέσει το εκτός γάμου τέκνο που γεννήθηκε στο εξωτερικό από Έλληνα πατέρα, να εγγραφεί και να τύχει πλήρους νομικής αναγνωρίσεως στην Ελλάδα, πρέπει να εγγραφεί η αλλοδαπή συμβολαιογραφική πράξη ή η δικαστική απόφαση που αναγνωρίζει το τέκνο ως παιδί του Έλληνα πολίτη.
Εάν ένα τέκνο γεννηθεί εντός γάμου στο εξωτερικό, το Ειδικό Ληξιαρχείο πρέπει πρώτα να εγγράψει τον γάμο των γονέων του τέκνου, εάν έχει γίνει στο εξωτερικό, ή να λάβει την ληξιαρχική πράξη γάμου τους από κάποιο ληξιαρχείο στην Ελλάδα, εάν ο γάμος τους έχει γίνει στην Ελλάδα και ακολούθως θα εγγράψει και την γέννηση του τέκνου τους, που έλαβε χώρα στο εξωτερικό.
Όταν όμως το τέκνο που γεννήθηκε στο εξωτερικό είναι εκτός γάμου, τότε πριν εγγραφεί η γέννηση στη Ειδικό Ληξιαρχείο, πρέπει να εγγραφεί μία νομική πράξη ή δικαστική απόφαση από το εξωτερικό, από την επίσημη μετάφραση της οποίας να προκύπτει με σαφήνεια ότι ο Έλληνας πολίτης έχει αναγνωρίζει το τέκνο ως δικό του παιδί ή ότι το αλλοδαπό δικαστήριο τελεσιδίκως αναγνώρισε το παιδί ως δικό του, ακόμα κι αν αυτός είχε αρνηθεί την αναγνώριση. Εάν μάλιστα πρόκειται για αλλοδαπή δικαστική απόφαση, συνήθως πρέπει πρώτα να γίνει ένα δικαστήριο στην Ελλάδα, για να αναγνωρισθεί το δεδικασμένο της αλλοδαπής αποφάσεως και μετά να εγγραφεί η απόφαση αυτή στο Ειδικό Ληξιαρχείο και ακολούθως να εγγραφεί και η γέννηση στο εξωτερικό του εκτός γάμου τέκνου που θα φαίνεται επισήμως πλέον και στην Ελλάδα ότι έχει πατέρα τον Έλληνα πολίτη, που δεν είχε νυμφευθεί την μητέρα του παιδιού.
*Ο Χρήστος Ηλιόπουλος
είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω,
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment