Saturday, January 26, 2013

Ξεσκονίστε το Ε9 σας!



Του Χρήστου Ηλιόπουλου*


Η ελληνική κυβέρνηση αναζητεί έσοδα από κάθε δυνατή πηγή. Τα ακίνητα είναι μία σίγουρη πηγή, από την οποία το κράτος πάντα αντλούσε χρήματα μέσω μερικών δεκάδων φόρων που έχουν επιβληθεί στους κυρίους ακινήτων. Οι Έλληνες είναι ερωτευμένοι με τα ακίνητα και περισσότερο από πολλούς άλλους λαούς, αποθέτουν σ’ αυτά τον μόχθο και τις προσπάθειες ολόκληρης της ζωής τους.

Τα αγροτεμάχια, δηλαδή τα κτήματα που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός οικισμού, δεν έχουν φορολογηθεί δεόντως, τουλάχιστον κατά τους επιτελείς του Υπουργείου Οικονομικών και κατά τους δανειστές της Ελλάδος, που εσχάτως αποφασίζουν για τους νόμους που ψηφίζονται στην χώρα.

Επομένως, ο νέος στόχος είναι τα εκτός σχεδίου και εκτός οικισμού ακίνητα, τα οποία από φέτος πρέπει να δηλωθούν με ακρίβεια, ή να δηλωθούν για πρώτη φορά, εάν δεν είχαν δηλωθεί, για να φορολογηθούν. Η φορολόγησή τους θα είναι ετήσια και θα ενταχθεί στην γενική ετήσια φορολόγηση όλων των ακινήτων, δηλαδή μαζί με τα εντός σχεδίου ακίνητα που ήδη φορολογούνται.

Ο ετήσιος φόρος των ακινήτων τα τελευταία έτη λεγόταν ΕΤΑΚ (Ειδικό Τέλος Ακινήτων), τώρα όμως θα ονομάζεται, άκρως χαρακτηριστικώς, ΦΑΠ (Φόρος Ακινήτου Περιουσίας).

Ο σχεδιασμός μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν ο φόρος επί των ακινήτων να είναι μικρός, 100 – 200 ευρώ ετησίως για ιδιοκτήτες ακινήτων αντικειμενικής αξίας μεταξύ 100.000 και 200.000 ευρώ. Ωστόσο, ο ετήσιος φόρος επί των ακινήτων (ΦΑΠ) αρχίζει να αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο.

Ήδη οι κάτοχοι ακινήτων στην Ελλάδα, εκτός από το ΤΑΠ που πληρώνουν στους Δήμους, πληρώνουν από το 2011 μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. ή έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, που οι περισσότεροι το γνωρίζουν απλώς ως «χαράτσι». Ο σχεδιασμός είναι αυτό να ενοποιηθεί με τον ΦΑΠ (πρώην ΕΤΑΚ) και να γίνει ένας ενιαίος φόρος που θα πληρώνεται στην εφορία και όχι στην ΔΕΗ, με κύρωση την διακοπή του ρεύματος, όπως ισχύει σήμερα.

Για να φορολογηθούν με ακρίβεια τα αγροτεμάχια, το κράτος θα ανατρέξει στο Ε9 του κάθε φορολογούμενου, για να υπολογίσει τα τετραγωνικά του ακινήτου, την θέση του και άλλα χαρακτηριστικά, ώστε να προσδιορίσει τον ετήσιο φόρο ακινήτων.

Για να γίνει αυτό, πρέπει όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα να ανασύρουν το Ε9 που έχουν υποβάλει, προκειμένου να επιβεβαιώσουν εάν έχουν δηλώσει σωστά όποια εκτός σχεδίου και εκτός οικισμού ακίνητα τυχόν έχουν. Η συμπλήρωση ή η διόρθωση του Ε9 μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά στο διαδίκτυο με χρήση κωδικών που πρέπει όλοι να λάβουν από την εφορία τους.

Με το νέο σύστημα θα ενταχθούν στις αντικειμενικές αξίες και πολλά ακίνητα που σήμερα δεν έχουν αντικειμενική αξία. Τα ακίνητα αυτά έως σήμερα έχουν τις λεγόμενες Αρχικές Τιμές Βάσης ή Ειδικές Τιμές, που συχνά είναι αρκετά χαμηλές σε σχέση με τις πραγματικές αξίες.

Παραλλήλως, οι νέες αντικειμενικές τιμές σε όλα πλέον τα ακίνητα στην Ελλάδα θα συνδυασθούν με αύξηση των φόρων μεταβίβασης, γονικής παροχής, κληρονομίας και δωρεάς, καθώς όχι μόνο θα αυξηθούν οι τιμές που η εφορία ορίζει για τα αγροτεμάχια, αλλά θα μειωθούν δραστικώς και τα αφορολόγητα στις γονικές παροχές και κληρονομιές.

*Ο Χρήστος Ηλιόπουλος είναι

Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω,

Master of Laws.

ktimatologiolaw@yahoo.gr







ΧΡΗΣΤΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΙΚΗΓΌΡΟΣ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Master of Laws, LL.M. Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο

Λ. Αλεξάνδρας 105, Αθήνα, ΤΚ 11475

τηλ. 210-6400282, 6932-775920

e-mail: ktimatologiolaw@yahoo.gr



Law Offices of Christos I. ILIOPOULOS

Attorney at the Supreme Court of Greece

Master Of Laws, International and European Law

105, Alexandras Ave., Athens, 114 75, HELLAS

Phone: +30 - 210-6400282, mobile +30 - 6932-775920.

Facsimile: +30 - 210 - 6400282.

e-mail: ktimatologiolaw@yahoo.gr

Skype: christos.iliopoulos100













No comments: