Sunday, January 31, 2021
Το Ελληνικό Κράτος Αποκόπτει Τους Ομογενείς Από Την Πατρίδα
Το Ελληνικό Κράτος Αποκόπτει Τους Ομογενείς Από Την Πατρίδα
Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2021
Του Χρήστου Ηλιόπουλου*
Θα περίμενε κάποιος ότι το ελληνικό κράτος θα ήταν αρωγός στην επιθυμία χιλιάδων ομογενών, κατοίκων εξωτερικού, να συνδεθούν περισσότερο με την Πατρίδα. Πάρα πολλοί απόγονοι Ελλήνων, που ζουν εκτός Ελλάδος, κυρίως στον Καναδά, στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία, στη Νότιο Αμερική και σε πολλές άλλες χώρες, επιθυμούν να πάρουν ελληνικό διαβατήριο, για διάφορους λόγους, είτε επειδή θέλουν να σπουδάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ευρωπαίοι πολίτες, είτε επειδή θέλουν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα ή στην υπόλοιπη Ευρώπη, είτε μόνο και μόνο για συναισθηματικούς λόγους, επειδή αγαπούν την Ελλάδα και θέλουν να την μάθουν καλύτερα, ή και να ζήσουν μόνιμα στην χώρα αυτή κάποια στιγμή της ζωής τους.
Όλοι αυτοί οι δεκάδες χιλιάδες Έλληνες την καταγωγή αποτελούν ένα θείο δώρο για την Πατρίδα, η οποία αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα υπογεννητικότητας, αλλά και σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Επίσης, η Ελλάδα υφίσταται απειλές ασφαλείας αλλά και της ίδιας της εδαφικής ακεραιότητός της από γειτονικά κράτη και έχει ανοικτά διπλωματικά μέτωπα. Οι χιλιάδες των ομογενών που θέλουν να πάρουν ελληνικό διαβατήριο θα γίνουν «νέοι» Έλληνες, που θα φέρουν συνάλλαγμα και ανάπτυξη στην Πατρίδα, θα αγοράσουν ακίνητα, θα ανοίξουν επιχειρήσεις, αλλά και θα υποστηρίξουν τα ελληνικά δίκαια όταν αυτό χρειάζεται στο εξωτερικό, είτε με διαδηλώσεις, είτε με επιστολές σε διεθνή μέσα ενημερώσεως, είτε με πολιτική πίεση σε βουλευτές του εξωτερικού, πάντοτε υπέρ της Ελλάδος.
Αυτό το εθνικό κεφάλαιο, αυτή την πηγή ανάπτυξης και προσφοράς προς την Ελλάδα, το ελληνικό κράτος, παραδόξως, όχι μόνο δεν την βοηθάει να συσφίξει τους δεσμούς της με την Πατρίδα, αλλά, αντιθέτως, την εμποδίζει με κάθε μέσο, να συνδεθεί με την Ελλάδα! Το ελληνικό κράτος τα τελευταία χρόνια υιοθετεί νόμους και πρακτικές που καθιστούν όλο και πιο γραφειοκρατική και δύσκολη την απόκτηση της ελληνικής ιθαγενείας. Αν ο σκοπός ήταν να αποφύγουμε τυχόν πλαστογραφίες και ψευδή στοιχεία ότι κάποιος είναι Έλληνας ομογενής, ενώ δεν είναι, θα καταλάβαινε κανείς ότι ασφαλώς και πρέπει να διασφαλισθεί η διαύγεια της διαδικασίας. Όμως, στις χιλιάδες των περιπτώσεων των ομογενών από ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία που αιτούνται ιθαγένεια, δύσκολα θα εύρισκε κάποιος ελάχιστες περιπτώσεις παρατυπίας. Ποιός άλλωστε θα μπορούσε να υποδυθεί τον Έλληνα, συγκεντρώνοντας αναληθή πιστοποιητικά γεννήσεως και γάμου από το εξωτερικό, με ονόματα και ημερομηνίες που ταιριάζουν και εκδίδονται τα περισσότερα από δημόσιες αρχές με Αποστίλλη;
- Ενώ στο Ειδικό Ληξιαρχείο στην Αθήνα, μέχρι πριν από πέντε ή έξι χρόνια, καταχωρούντο όχι μόνο ο γάμος στο εξωτερικό ενός Έλληνα ή μίας Ελληνίδας, αλλά και η γέννηση του παιδιού του και ο γάμος του παιδιού του, βοηθώντας έτσι σημαντικά στην κτήση ιθαγενείας του, σήμερα μετά βίας εγγράφουν τον γάμο στο εξωτερικό και τίποτα άλλο.
- Ενώ μέχρι προσφάτως, για να εγγράψει το Ειδικό Ληξιαρχείο μία πράξη στο εξωτερικό αποδεχόταν είτε πιστοποιητικό Μητρώου Αρρένων ή Δημοτολογίου, τώρα αποδέχεται μόνο Δημοτολόγιο. Αν δηλαδή ένας Έλληνας είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Αρρένων και όχι στο Δημοτολόγιο, δεν του εγγράφουν τον γάμο του στο Ειδικό Ληξιαρχείο.
- Για να υποβάλει αίτηση καθορισμού ιθαγενείας ένας ομογενής μέχρι πριν λίγα χρόνια, μπορούσε να υπογράψει πληρεξούσιο τόσο στο Προξενείο, όσο και σε συμβολαιογράφο εξωτερικού, πράγμα που συχνά διευκόλυνε, όταν ο ομογενής ζούσε εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το πλησιέστερο Προξενείο της Ελλάδος. Τώρα, η ελληνική διοίκηση απαιτεί σχεδόν πάντα πληρεξούσιο μόνο από Προξενείο, εμποδίζοντας αδικαιολόγητα πολλούς ομογενείς από το να ασκήσουν τον δικαίωμά τους να αιτηθούν την ελληνική ιθαγένεια.
- Μέχρι πριν μερικά χρόνια η ελληνική διοίκηση απεδέχετο συχνά ως απόδειξη ταυτοπροσωπίας δύο υπεύθυνες δηλώσεις μαρτύρων ότι τα δύο ονόματα ανήκαν στον ίδιο ομογενή, π.χ. «γνωρίζουμε ότι ο Ευστράτιος Αποστολόπουλος και ο Στήβεν Αποστολόπουλος ήταν το ίδιο και το αυτό πρόσωπο». Τώρα, η διοίκηση απορρίπτει συλλήβδην την απόδειξη ταυτοπροσωπίας με οιονδήποτε άλλον τρόπο, εκτός από διαδικασίες δικαστηρίου ή φωτογραφικής ταυτότητας με τα δύο ονόματα, που είναι είτε αδύνατες είτε πολύ ακριβές και χρονοβόρες, που πάλι καταλήγουν στην άρνηση της ελληνικής ιθαγένειας του προσώπου που ποθεί να γίνει Έλληνας..
- Η διοίκηση έχει γίνει αδικαιολόγητα αυστηρή και αρνείται να δεχθεί προφανείς ταυτοπροσωπίες, όπως π.χ ότι ο Ξυδέας που γεννήθηκε στην Κόρινθο και ο Ξυδίας που παντρεύτηκε στον Καναδά, είναι το ίδιο πρόσωπο, ακόμα κι αν όλα τα άλλα στοιχεία συμπίπτουν, δηλαδή κύριο όνομα, πατρώνυμο, μητρώνυμο, τόπος και χρονολογία γεννήσεως.
- Το ελληνικό κράτος δεν δέχεται να προχωρήσει η ιθαγένεια του εγγονού, εάν δεν συναινεί και δεν γίνει Έλληνας πρώτα ο ενδιάμεσος, δηλαδή ο πατέρας ή η μητέρα του ενδιαφερομένου. Αυτό είναι άδικο, διότι μπορεί ο ενδιάμεσος (γονέας του αιτούντος) να μην μπορεί ή να μην θέλει να συμμετάσχει. Η Ελλάδα αποδέχεται μ’ αυτόν τον τρόπο ότι θα αποξενώσει μία εγγονή από την Πατρίδα, επειδή η μητέρα της ή ο πατέρας της δεν συμμετέχουν στην διαδικασία της ιθαγένειας.
Οι ανωτέρω περιπτώσεις είναι μερικά μόνο από τα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι το ελληνικό κράτος δεν πολυσυμπαθεί τους ομογενείς και δεν τους βοηθάει να γίνουν Έλληνες και «με την βούλα», δηλαδή με ελληνικό διαβατήριο. Είναι δύσκολο να κατανοήσει κάποιος πώς είναι δυνατόν μία χώρα να δείχνει δείγματα τόσης εχθρότητας προς ανθρώπους που επιθυμούν να γίνουν πολίτες της, καταγόμενοι από πολίτες της χώρας αυτής.
*Ο Χρήστος Ηλιόπουλος
είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω,
Master of Laws.
www.greekadvocate.eu
bm-bioxoi@otenet.gr
Friday, January 22, 2021
Εγκαταλελειμμένα Ακίνητα Στην Ελλάδα
Εγκαταλελειμμένα Ακίνητα Στην Ελλάδα
Του Χρήστου Ηλιόπουλου*
18 Ιανουαρίου 2021
Ομογενείς συχνά επικοινωνούν με δικηγόρους ή συγγενείς τους στην Ελλάδα θέλοντας να μάθουν για την τύχη ακινήτων που έχουν αμελήσει να παρακολουθήσουν για αρκετά χρόνια. Κάτοικοι εξωτερικού, παρασυρμένοι συχνά από την καθημερινότητα και τις έγνοιες της ζωής τους στην ξένη χώρα, πολλές φορές εγκαταλείπουν ακίνητα που έχουν στην Πατρίδα, χωρίς να τα επισκέπτοναι για πολλά χρόνια και χωρίς να έχουν αναθέσει σε κάποιοιν συγγενή ή γνωστό τους να τα ελέγχει, έστω σε αραιά χρονικά διαστήματα. Πρόκειται για ακίνητα που αγόρασαν ή τους δωρήθηκαν πριν από πολύ καιρό, ή για κληρονομιαία ακίνητα, που είτε έχουν αποδεχθεί πριν καιρό, είτε δεν έχουν κάνει ακόμα ούτε αποδοχή κληρονομίας.
Μετά από χρόνια, μία ειδοποίηση από την Ελλάδα για φόρους, ένα εξώδικο από συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας για χρωστούμενα κοινόχρηστα, μία όχληση από συνιδιοκτήτες για εκμετάλλευση του κοινού ακινήτου, ή ένα δικαστήριο στην Ελλάδα που θα γίνει για διανομή ή για κάποιο κληρονομικό ζήτημα, «ξυπνάει» το ενδιαφέρον των ομογενών για το ακίνητό τους στην Ελλάδα και επικοινωνούν με δικηγόρο για να ξαναπιάσουν το νήμα της τύχης του ακινήτου τους από την αρχή. Η συνήθης επιθυμία του κατοίκου εξωτερικού είναι ότι τώρα θέλει να πληρώσει τους όποιους οφειλόμενους φόρους και να ρυθμίσει όλες τις εκκρεμότητες του ακινήτου ή των ακινήτων του, ώστε να τα εκμεταλλευθεί, να τα μεταβιβάσει με γονική παροχή στα παιδιά του ή να τα πουλήσει.
Ο ομογενής πρέπει πρώτα πρώτα να στείλει στον δικηγόρο του στην Ελλάδα, έστω σε απλό αντίγραφο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όποιο συμβόλαιο έχει για το ακίνητο, αν το είχε παλιά αγοράσει, ή αν είχε κάνει αποδοχή κληρονομίας ή άλλη μεταβίβαση. Αν δεν έχει, θα ενημερώσει τον δικηγόρο του για την τοποθεσία όπου βρίσκεται το ακίνητο και με το όνομα του ομογενούς ή των γονέων του, ο δικηγόρος θα μπορέσει να εντοπίσει στο υποθηκοφυλακείο / κτηματολόγιο το συμβόλαιο. Ακολούθως, θα ελεγχθεί αν ο ομογενής έχει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) στην Ελλάδα και κωδικούς στην εφορία (username και password). Ό,τι από αυτά δεν υπάρχει, θα εκδοθεί τώρα με εξουσιοδότηση ή πληρεξούσιο που ο δικηγόρος θα στείλει στον ομογενή για να υπογράψει στο Προξενείο ή σε συμβολαιογράφο εξωτερικού με Αποστίλλη.
Ο νομικός έλεγχος στην Ελλάδα θα περιλάβει και το αν το ακίνητο έχει δηλωθεί ή αν πρέπει τώρα να δηλωθεί στο Κτηματολόγιο, αν υπάρχουν ακόμα προθεσμίες, αν χρειάζεται να γίνει δικαστήριο για να δηλωθεί το ακίνητο που τώρα φαίνεται ως “αγνώστου ιδιοκτήτη” και αν πρέπει να γίνει τοπογραφικό, εφόσον πρόκειται για μονοκατοικία, σπίτι στο χωριό, οικόπεδο ή αγροτεμάχιο. Αν υπάρχουν συνιδιοκτήτες του ακινήτου, πρέπει να εντοπισθούν για να ληφθεί από όλους απόφαση για την τύχη του κοινού ακινήτου.
Ο δικηγόρος στην Ελλάδα με την εξουσιοδότηση θα ελέγξει για το αν οφείλεται ΕΝΦΙΑ, δηλαδή φόρος περιουσίας, που συνήθως είναι πολύ χαμηλός στην Ελλάδα. Μπορεί το ακίνητο να μην έχει ποτέ δηλωθεί στο Ε9 της εφορίας ή ποτέ να μην έχει γίνει ηλεκτρονική δήλωση, οπότε θα γίνει τώρα και θα πληρωθούν τα ΕΝΦΙΑ για τα πέντε τελευταία χρόνια. Αν πρέπει να γίνει αποδοχή κληρονομίας, θα συλλεχθούν όλα τα έγγραφα για να δηλωθεί το ακίνητο σε όσες αρχές και υπηρεσίες πρέπει και να περάσει τελικώς στην κυριότητα του ομογενούς που ενδιαφέρεται για την τύχη του. Σημειώνεται ότι για κληρονομιές από το 2003 και πίσω, δεν οφείλεται καθόλου φόρος κληρονομίας. Μπορεί για το ακίνητο να υπάρχουν οφειλές στον Δήμο, σε κοινόχρηστα, για ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, ενώ μπορεί να πρέπει να γίνει δήλωση τετραγωνικών στον Δήμο ή νομιμοποίηση, λόγω πολεοδομικών παραβάσεων. Στις περισσότερες περιπτώσεις ό,τι διαδικασία και να απαιτείται, όσο γραφειοκρατική κι αν είναι και όποιο κόστος και να έχει, η αξία του ακινήτου συνήθως θα είναι αρκετά μεγαλύτερη, ώστε να συμφέρει τον ιδιοκτήτη του να μεριμνήσει τώρα για το παραμελημένο ακίνητο και να το καταστήσει νόμιμο και τακτοποιημένο, ώστε να το εκμεταλλευθεί ή να το πουλήσει.
*Ο Χρήστος Ηλιόπουλος
είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω,
Saturday, January 2, 2021
A Foreign Will May Not Be Applicable In Greece
A Foreign Will May Not Be Applicable In Greece
By Christos ILIOPOULOS*
30 December 2020
Many Greeks living abroad or even non-Greeks, who own assets in Greece, make their Will, to direct where they wish to leave their property. With regards to property they own in Greece, their goal must be to draft a Will which will be straightforward in its application, according to Greek law and practice. What must be avoided in the text of the Will is wording, which may be adequate for a Will in the country of their residence, according to laws and practice in that country, but which will create immense bureaucratic delays or even legal deadlocks when legal practitioners in Greece attempt to implement it.
The “T” word is the main example of the word which must be avoided, when drafting a Will aimed to direct how the property in Greece will be distributed. The word and the legal notion of ”Trust” or “Testamentary Trust” is not known in Greek law and when found in the text of a foreign Will, it usually creates legal uncertainties, to say the least, when the lawyer for the heirs in Greece is trying to implement the Will’s provisions. Instead of such terms, which are not used in Greek law, the testator could elect to use legal language suggested by a lawyer in Greece, who will listen to the testator’s wishes and then come up with a text which will guarantee on the one hand that it represents the wishes of the testator, and on the other, that it can be implemented by lawyers, notaries, tax authorities, land registries and municipalities in Greece.
Another notion which could be avoided since it does not play any significant role in the implementation of a Will in Greece is that of the “Executor”. Such a provision, in most cases, is not necessary in a Will, since Greek law requires that the heirs themselves act in order to accept their shares on the estate, by retaining their own legal counsel to represent them and to do the legal process, which will end with the transfer of the ownership of the share or of the asset to the heir. One attorney can represent all or some of the heirs, and the heirs do not have to retain the same lawyer to settle the estate. Although in most cases, where there are no conflicting rights and claims, having one attorney to represent all the heirs might be advisable and ideal, each heir has, nonetheless, the right to retain his/her own attorney to represent solely his/her own rights. The Executor essentially does not play any role, in most cases, in order to represent the estate and the heirs, since everyone in Greece who is instrumental in the transfer of the estate’s assets, recognizes the actions of the heirs themselves and not those of any executor who, at best, has a limited role.
In a nutshell, the person who wishes to draft a Will to provide for the distribution of his/her assets in Greece, has two options. One is to draft a Will in the foreign country where he/she lives, by which he makes provisions for his assets in that foreign country, according to the laws of that country, as his primary goal. This foreign Will is then reviewed by a Greek lawyer, who will determine whether this Will could also be implemented, in that wording, in Greece and if the answer is in the affirmative, the Will is drafted in the foreign country and it will be probated, when the time comes, first in the foreign country and subsequently in Greece, as well.
The other option is to make one Will in the foreign country and another, separate, in Greece. The last one will be drafted according to Greek law and will reflect the wishes of the testator for the part of the estate located in Greece, whether we are talking about immovable property, or bank accounts or other movables. Greek Wills can be relatively simple, with plain and clear provisions, which will be understood by Greek legal practitioners. If the estate in Greece does not involve large and complicated business and other assets, there is no need to include elaborate provisions for tax and trust issues, which are not useful, when we are to settle an estate in Greece.
. *Christos ILIOPOULOS, attorney at
the Supreme Court of Greece , LL.M.
www.greekadvocate.eu
e-mail: bm-bioxoi@otenet.gr
Subscribe to:
Posts (Atom)