Friday, January 6, 2017

Άδεια παραμονής στην Ελλάδα για ομογενείς


Του Χρήστου Ηλιόπουλου*

Αθήνα, 26 Δεκεμβρίου 2016.

Πολλοί είναι οι ομογενείς που προέρχονται από όλο τον κόσμο, κυρίως όμως από ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία κ.α. που επιθυμούν να διαμείνουν για περισσότερο από τρεις μήνες στην Ελλάδα, με σκοπό την άσκηση επαγγαλματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, ή την έρευνα επαγγελματικών ευκαιριών, ή μόνο και μόνο για να δουν πώς είναι η ζωή στην πατρίδα των γονέων τους και αν θα θέλουν και οι ίδιοι να μείνουν για περισσότερο στην Ελλάδα.
Αρκετοί από αυτούς τους ομογενείς δεν μπορούν επισήμως να παραμείνουν στην Ελλάδα περισσότερο από τρεις μήνες εντός του ιδίου εξαμήνου. Παρά το γεγονός δηλαδή ότι έχουν καταγωγή από έναν ή δύο Έλληνες γονείς, γεννημένους στην Ελλάδα, ή από παππού ή γιαγιά Έλληνα - Ελληνίδα, μέχρι να κάνουν τα χαρτιά τους για να πάρουν επισήμως ελληνική ιθαγένεια και διαβατήριο, αντιμετωπίζουν θέμα αδείας παραμονής. Εκτός αυτών, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ο ομογενής, γεννημένος στο εξωτερικό από Έλληνες γονείς, δεν μπορεί να λάβει την ελληνική ιθαγένεια για κάποιον τεχνικό - νομικό λόγο (π.χ. η Ελληνίδα γιαγιά είχε παντρευτεί με θρησκευτικό γάμο τον αλλοδαπό παππού, ο Έλληνας πατέρας δεν έχει αναγνωρίσει το εκτός γάμου παιδί του, ο Έλληνας παππους είχε παντρευτεί με πολιτικό γάμο την αλλοδαπή γιαγιά κ.α.).
Σ’ αυτές τις περιπτώσεις ο ομογενής χρειάζεται έναν νόμιμο τρόπο να λάβει άδεια παραμονής στην Ελλάδα πέραν των τριών μηνών εντός εκάστου εξαμήνου που επιτρέπει η νομοθεσία για οποιονδήποτε αλλοδαπό από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και άλλες χώρες, πλην της Αλβανίας, της Τουρκίας ή χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, για τους ομογενείς από τις οποίες ισχύουν άλλες διατάξεις.
Ο νόμιμος αυτός τρόπος είναι η Κοινή Υπουργική Απόφαση 123/2016 - ΦΕΚ 35/18-1-2016, σύμφωνα με την οποία ο ομογενής μπορεί να υποβάλει δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την ελληνική καταγωγή του και άλλα έγγραφα, ώστε να λάβει άδεια παραμονής ενός έτους ή και περισσότερο και να μπορεί όχι μόνο να μείνει νόμιμα στην Ελλάδα, αλλά και να εργάζεται, ακόμα και αν δεν έχει αποκτήσει ακόμα την ελληνική ιθαγένεια. Τα έγγραφα που πρέπει να υποβάλει για να πάρει αυτή την άδεια παραμονής είναι τα εξής:
Έγγραφη αίτηση σε ειδικό έντυπο.
Δύο (2) έγχρωμες πρόσφατες φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου σε φυσική, αλλά και ψηφιακή μορφή.
Επικυρωμένο αντίγραφο ισχύοντος διαβατηρίου ή ταξιδιωτικού εγγράφου αναγνωρισμένου από την Ελλάδα.
Ηλεκτρονικό παράβολο.
Βιβλιάριο υγείας σε ισχύ ή βεβαίωση ασφαλιστικής ικανότητας ή βεβαίωση ότι έχει υποβληθεί αίτηση στον οικείο ασφαλιστικό φορέα για την κάλυψη εξόδων νοσηλείας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και εργατικού ατυχήματος ή ασφαλιστήριο συμβόλαιο ιδιωτικού φορέα ασφάλισης.
Τα ανωτέρω έγγραφα μαζί με όλα τα αποδεικτικά της ομογενειακής ιδιότητος του αιτούντος (πιστοποιητικά γεννήσεως ή Μητρώου Αρρένων γονέων ή παππού - γιαγιάς, πιστοποιητικά γάμου από Ελλάδα ή εξωτερικό, εκκλησιαστικά έγγραφα, πιστοποιητικά γεννήσεως από το εξωτερικό κλπ). υποβάλλονται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Σημειώνεται ότι κάθε περίπτωση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και μπορεί να χρειάζονται και άλλα έγγραφα ή διευκρινίσεις για όσα έγγραφα αναφέρονται παραπάνω. Επίσης, για τους άρρενες πρέπει να ληφθεί υπόψιν το θέμα της στρατολογίας. Δηλαδή ο ομογενής μπορεί να βρει λύση στο θέμα της αδείας παραμονής του στην Ελλάδα για πάνω από τρεις μήνες, όμως εάν έρθει αργότερα η ώρα να λάβει και επισήμως ελληνική ιθαγένεια και διαβατήριο, μπορεί τότε λόγω παραμονής πάνω από έξι μήνες στην Ελλάδα (εφόσον είναι κάτω από 45 ετών) να χάσει το καθεστώς μονίμου κατοίκου εξωτερικού και να πρέπει να υπηρετήσει στον στρατό όχι απλώς για τρεις μήνες αλλά για ολόκληρη την θητεία, αφού θα θεωρείται πλέον κάτοικος Ελλάδος και όχι εξωτερικού. Γι’ αυτό πρέπει κατά την υποβολή των δικαιολογητικών για άδεια παραμονής στην Ελλάδα ο ομογενής να λάβει συμβουλή και για το ζήτημα της στρατολογίας, ώστε να μην βρεθεί προ εκπλήξεως αργότερα.
 *Ο Χρήστος Ηλιόπουλος
 είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, 
Master of Laws.



Εμφάνιση πρωτότυπου μηνύματος


 

No comments: