Thursday, November 18, 2021
Γράψτε Σωστά Το Όνομά Σας Στα Πιστοποιητικά
Γράψτε Σωστά Το Όνομά Σας Στα Πιστοποιητικά
Του Χρήστου Ηλιόπουλου*
Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2021.
Πολλοί Έλληνες ομογενείς που θέλουν να πάρουν ελληνική ιθαγένεια και διαβατήριο ή έχουν κληρονομικά στην Ελλάδα, ταλαιπωρούνται διότι δεν είναι γραμμένα τα ονόματα της οικογένειάς τους στα πιστοποιητικά στο εξωτερικό και στην Ελλάδα με τον ίδιο τρόπο. Είναι γνωστό ότι οι Έλληνες που φύγανε στο εξωτερικό πριν από πολλές δεκαετίες, είδαν το όνομά τους να γράφεται από τις αρχές των χωρών του εξωτερικού όπου μετανάστευσαν, με διαφορετικό τρόπο από αυτόν με τον οποίο είναι γραμμένα στην Ελλάδα, στο Δημοτολόγιο, στο Μητρώο Αρρένων, αλλά και σε ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεως.
Επί παραδείγματι, η Ευαγγελία που έφυγε από την Ελλάδα, παντρεύτηκε στην Αυστραλία με το όνομα Angel ή Lia ή Eva και όταν το παιδί της, που γεννήθηκε στην Αυστραλία, θέλει να πάρει ελληνικό διαβατήριο μετά από πολλά χρόνια, συναντάει προβλήματα, διότι στο Προξενείο ή στην ελληνική διοίκηση του λένε ότι η μητέρα του, που στον αυστραλιανό γάμο της και στην γέννησή του λέγεται Λία, δεν είναι η ίδια γυναίκα που είχε γεννηθεί στην Ελλάδα ως Ευαγγελία.
Ο Απόστολος που γεννήθηκε στην Ελλάδα, παντρεύτηκε στην Αμερική ως Tolis, ο Ευστράτιος έκανε παιδιά στον Καναδά ως Steven. Αλλά και με τα επώνυμα, οι αλλαγές που έχουν γίνει στο εξωτερικό είναι μεγάλες και συχνά αποτελούν εμπόδιο στο να αποκτήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια την ελληνική ιθαγένεια, διότι η αυστηρή και γραφειοκρατική ελληνική διοίκηση αμφισβητεί ότι ο παππούς τους είναι αυτός που είχε γεννηθεί στην Ελλάδα και όχι κάποιος άλλος. Αμφισβητεί δηλαδή ότι ο Θωμόπουλος που γεννήθηκε στην Ελλάδα είναι το ίδιο πρόσωπο με τον Thomson, που έκανε παιδιά και εγγόνια στην Αυστραλία. Δεν δέχεται η ελληνική διοίκηση ότι ο Δημόπουλος είναι το ίδιο πρόσωπο με τον Demos και πολλές άλλες παρόμοιες αδικίες.
Μέχρι πριν λίγα χρόνια το ελληνικό κράτος δεχόταν την ένορκη βεβαίωση συγγενών ή φίλων που υπέγραφαν ότι το ελληνικό και το αγγλικό όνομα ανήκει στο ίδιο και το αυτό πρόσωπο, ότι δηλαδή ο Γεωργόπουλος και ο Georges ήταν το ίδιο και το αυτό πρόσωπο. Εσχάτως, ωστόσο, το ελληνικό κράτος δείχνει το αυστηρό πρόσωπό του στους χιλιάδες ομογενείς που θέλουν να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με την Πατρίδα, να πραγματοποιήσουν επενδύσεις, να αγοράσουν σπίτια, ακόμα και να εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Στερεί ουσιαστικώς την ελληνική ιθαγένεια για επουσιώδεις συνήθως αλλαγές ονομάτων που έχουν συμβεί στην διαδρομή δεκαετιών, στο εξωτερικό, υπό συνθήκες δύσκολες για τους ομογενείς, που και μόνο ότι βρίσκουν πιστοποιητικά γάμου και γεννήσεως του παππού και της γιαγιάς, των γονέων τους κλπ. που συνάδουν με τα ελληνικά στοιχεία, αποτελεί συχνά άθλο.
Για να αποφύγουν τουλάχιστον από σήμερα και στο μέλλον οι ομογενείς παρόμοια προβλήματα για τους ίδιους αλλά και για τα παιδιά και τα εγγόνια τους, που τώρα ή στο μέλλον θα αναζητήσουν το ελληνικό διαβατήριο, καλό είναι όταν σήμερα παντρεύονται ή γεννούν παιδιά στο εξωτερικό, να φροντίζουν ώστε στο πιστοποιητικό γάμου ή γεννήσεως τα ονόματα όλης της οικογένειας να γράφονται από τις αρχές του εξωτερικού με τρόπο που να είναι όσο το δυνατόν πιο ταυτόσημος με τον τρόπο γραφής του ονόματος στην Ελλάδα. Ο Κωνσταντίνος στην πράξη γεννήσεως του παιδιού του να γράψει ως όνομα πατρός Constantinos και όχι Costa ή Gus. Η Ουρανία να γράψει το όνομά της στο εξωτερικό ως Ourania και όχι ως Rania. Αν έχει γίνει αλλαγή ονόματος στο εξωτερικό ή αν επιθυμεί ο Έλληνας που μετανάστευσε να έχει αλλαγμένο όνομα στο εξωτερικό, επειδή εκεί τώρα όλοι τον γνωρίζουν ως Steven και όχι ως Σταύρο, που είναι στην Ελλάδα, πρέπει τότε να αποκτήσουν έγγραφα από το εξωτερικό από δικαστήριο ή άλλη επίσημη αρχή, που να καταγράφουν με σαφή τρόπο ότι ο Σταύρος Αγγελόπουλος άλλαξε το όνομά του σε Steven Angelos ή ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο.
Πολύ σημαντικό είναι επίσης, οι ομογενείς να κρατάνε το έστω και ληγμένο ελληνικό διαβατήριό τους και την παλιά ελληνική ταυτότητα, που έχουν φωτογραφία και αναγράφουν το ελληνικό τους όνομα, ώστε να μπορούν αυτά να συγκριθούν με τα ξένα διαβατήρια και άλλες ταυτότητες, ακόμα και άδειες οδηγήσεως, που έχουν επίσης φωτογραφία και το όνομά τους όπως είναι στο εξωτερικό. Με τον τρόπο αυτόν, δηλαδή με την αντιπαραβολή ταυτοτήτων και διαβατηρίων που έχουν φωτογραφία του προσώπου, με τις δύο διαφορετικές εκδοχές του ονόματός του, πείθονται οι ελληνικές αρχές ότι το ξένο και το ελληνικό όνομα ανήκουν ή ανήκαν στο ίδιο πρόσωπο και προχωράει μετά η διαδικασία του ελληνικού διαβατηρίου ή της κληρονομιάς στην Ελλάδα.
*Ο Χρήστος Ηλιόπουλος
είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω,
Master of Laws.
www.greekadvocate.eu
bm-bioxoi@otenet.gr
Tuesday, November 2, 2021
Αποποίηση Κληρονομίας Από Ανήλικο
Αποποίηση Κληρονομίας Από Ανήλικο
Του Χρήστου Ηλιόπουλου*
30 Οκτωβρίου 2021
Η κληρονομία, δηλαδή το σύνολο δικαιωμάτων και υποχρεώσεων ενός προσώπου που απεβίωσε, μεταβιβάζεται διά της κληρονομικής διαδοχής στους κληρονόμους του, είτε εξ αδιαθέτου, δηλαδή χωρίς διαθήκη, είτε εκ διαθήκης. Συνήθως η κληρονομία έχει θετικό περιεχόμενο, δηλαδή οι κληρονόμοι αποκτούν ακίνητα, τραπεζικούς λογαριασμούς, κινητά πράγματα κλπ. που ανήκαν στον κληρονομούμενο. Ενίοτε, ωστόσο, η κληρονομία δεν έχει θετικό περιεχόμενο, αλλά μόνο βάρη, δηλαδή οφειλές, χρέη και υποχρεώσεις προς τρίτους. Σε μία τέτοια περίπτωση όσοι κληρονομούν επιθυμούν να αποφύγουν να λάβουν την κληρονομιά και για τον λόγο αυτόν προβαίνουν σε αποποίηση της κληρονομίας.
Η βασική προθεσμία εντός της οποίας μπορεί να γίνει η αποποίηση είναι τέσσερις μήνες από τον θάνατο του κληρονομουμένου. Αν ο κληρονομούμενος απεβίωσε στο εξωτερικό ή ο κληρονόμος ζει στο εξωτερικό, η προθεσμία είναι δώδεκα μήνες. Αν έχει δημοσιευθεί διαθήκη, τότε η προθεσμία των τεσσάρων ή δώδεκα μηνών αρχίζει από την δημοσίευση της διαθήκης.
Εάν ο κληρονόμος που θέλει να αποποιηθεί είναι ενήλικος, το πράττει με υπογραφή σχετικού εγγράφου στο Ειρηνοδικείο όπου είχε ο κληρονομούμενος την κατοικία του κι αν δεν είχε κατοικία στην Ελλάδα, στο Ειρηνοδικείο Αθηνών. Αν όμως το πρόσωπο που πρέπει να αποποιηθεί είναι ανήλικος, τότε δεν αρκεί μία απλή δήλωση αποποίησης από τους γονείς του. Ο νόμος απαιτεί να υποβληθεί πρώτα αίτηση στο Ειρηνοδικείο, να ακολουθήσει μία σύντομη δίκη στο πλαίσιο της λεγόμενης εκούσιας δικαιοδοσίας και μόνον εφόσον εκδοθεί δικαστική απόφαση που να δέχεται την αίτηση θα επιτραπεί να γίνει η αποποίηση για λογαριασμό του ανηλίκου. Ο δικαιολογητικός λόγος της απαίτησης δικαστικής απόφασης για την αποποίηση ανηλίκου είναι ότι για ένα ευάλωτο κατά τεκμήριο πρόσωπο, όπως είναι το ανήλικο, ο νόμος δεν αρκείται στο ότι την αποποίηση μπορούν να την αποφασίσουν για το συμφέρον του παιδιού τους οι γονείς του. Η νομοθεσία απαιτεί μία πρόσθετη ασφαλιστική δικλείδα για την προστασία των συμφερόντων του ανηλίκου, που είναι η κρίση του δικαστηρίου, για να αποφασισθεί ότι πράγματι είναι προς το συμφέρον του ανηλίκου να αποποιηθεί της συγκεκριμένης κληρονομίας, πέραν του γεγονότος ότι κατά το νόμο, το ανήλικο κληρονομεί πάντοτε ούτως ή άλλως με το ευεργέτημα της απογραφής, δηλαδή δεν θα κληθεί ποτέ να πληρώσει από την τσέπη του για χρέη της κληρονομιάς.
Στην υπ’ αριθ. 1720/2021 απόφασή του το Ειρηνοδικείο Αθηνών έκρινε παρόμοια υπόθεση, στην οποία κληρονομούμενος ήταν ο παππούς, ο οποίος άφησε κληρονομία που εμφάνιζε αυξημένο παθητικό και στερείτο ενεργητικού, κατά τους ισχυρισμούς της αιτήσεως που κατέθεσαν στο δικαστήριο οι γονείς της εγγονής του θανόντος παππού. Ο πατέρας της ανήλικης, υιός του θανόντος παππού, αποποιήθηκε της κληρονομίας, ενώ το ίδιο έπραξε και ο αδελφός του. Μετά την αποποίηση του τέκνου του θανόντος, κληρονόμος καθίσταται το τέκνο του τέκνου, δηλαδή το εγγόνι, το οποίο αν είναι ανήλικο δεν μπορεί να αποποιηθεί μόνο του, αλλά χρειάζεται η απόφαση του δικαστηρίου. Μετά από την διαδικασία των αποδείξεων στο δικαστήριο, προέκυψε, κατά την κρίση του Ειρηνοδικείου, ότι πράγματι η κληρονομία στερείτο ενεργητικού και για τον λόγο αυτόν το δικαστήριο εδέχθη την αίτηση και εξέδωσε απόφαση παρέχοντας άδεια στους αιτούντες, υπό την ιδιότητά τους ως ασκούντων από κοινού την γονική μέριμνα της ανήλικης θυγατέρας τους, να αποποιηθούν εκείνοι την επαχθείσα στο ανήλικο τέκνο τους κληρονομία. Με τον τρόπο αυτόν ένα ανήλικο παιδί αποφεύγει να λάβει μία κληρονομία η οποία έχει παθητικό και όχι ενεργητικό.
*Ο Χρήστος Ηλιόπουλος
είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω,
Master of Laws.
www.greekadvocate.eu
bm-bioxoi@otenet.gr
Subscribe to:
Posts (Atom)