Sunday, April 25, 2021
Θα Επιτρέψουν Στους Αποδήμους Να Ψηφίζουν;
Θα Επιτρέψουν Στους Αποδήμους Να Ψηφίζουν;
Του Χρήστου Ηλιόπουλου*
16 Απριλίου 2021
Οι απόδημοι Έλληνες, που έχουν ελληνικό διαβατήριο και είναι εγγεγραμμένοι σε Δήμο στην Ελλάδα, έχουν βεβαίως το δικαίωμα να ψηφίζουν στις εκλογές που γίνονται στην Ελλάδα, είτε αυτές είναι βουλευτικές για την εκλογή κυβέρνησης και πρωθυπουργού, είτε δημοτικές / περιφερειακές, είτε ευρωπαϊκές για το ευρωκοινοβούλιο. Άλλο όμως να υποχρεώνεται ο απόδημος να πληρώσει για να πάρει το αεροπλάνο και να χάσει μέρες ή εβδομάδες από την εργασία του, για να μεταβεί στην Ελλάδα και να ψηφίσει και άλλο να αρκεί μία επίσκεψη στο Προξενείο της Ελλάδας στην χώρα κατοικίας του. Πρόκεται για την ισότητα, που το Σύνταγμα της Ελλάδος ορίζει ως μία από τις θεμελιώδεις αρχές της λειτουργίας τους κράτους και της αντιμετώπισης των πολιτών.
Στην περίπτωση των αποδήμων, πρόκειται για την ανισότητα εις βάρος τους. Ενώ είναι Έλληνες πολίτες, με πλήρη δικαιώματα, όπως ακριβώς και οι Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα, ουσιαστικώς εδώ και πολλές δεκαετίες στερούνται του δικαιώματος να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους, αφού για να ψηφίσουν πρέπει να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα όταν γίνονται εκλογές. Οι περισσότερες ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου παρέχουν την δυνατότητα στους πολίτες τους που κατοικούν εκτός των συνόρων της χώρας τους, να ψηφίζουν στο Προξενείο, ή διά της επιστολικής ψήφου.
Δυστυχώς στην Ελλάδα μόνο πριν από 18 μήνες περίπου ψηφίστηκε μετά πολλών κόπων ως προϊόν πολιτικού συμβιβασμού μεταξύ της παρούσας κυβέρνησης, που επιθυμεί οι ομογενείς να ψηφίζουν και της μείζονος αντιπολίτευσης, που φοβάται την ψήφο των ομογενών, για πρώτη φορά οι απόδημοι να μπορούν να ψηφίσουν και στο Προξενείο πλησίον του τόπου διαμονής τους. Όλοι όμως οι ομογενείς που έχουν ελληνικό διαβατήριο, ή κάποιοι ομογενείς; Έτσι όπως ψηφίστηκε ο νόμος, κάποιοι μόνο ομογενείς και δυστιυχώς μία μικρή μειψηφία αυτών.
Ο νόμος σήμερα προβλέπει ότι εκτός του ότι πρέπει να είσαι εγγεγραμμένος στο Δημοτολόγιο, πρέπει και να αποδείξεις ότι κατά τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια είχες παρουσία στην Ελλάδα τουλάχιστον δύο έτη, αλλά και ότι την χρονιά των εκλογών ή την προηγούμενη, υπέβαλες φορολογική δήλωση στην Ελλάδα. Με αυτές τις προϋποθέσεις, το μεγαλύτερο μέρος των αποδήμων που έχουν ελληνικό διαβατήριο, στερούνται της δυνατότητος να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους των Προξενείων και να ασκήσουν το συνταγματικό δικαίωμά τους να εκλέξουν βουλευτές και κυβέρνηση.
Η παρούσα ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει πρόταση για τροποποίηση του νόμου, ώστε να μπορούν να ψηφίσουν στο Προξενείο (και ίσως και με επιστολική ψήφο) όλοι οι απόδημοι που είναι Έλληνες πολίτες, χωρίς άλλη προϋπόθεση. Δυστυχώς, το Σύνταγμα προβλέπει ότι για παρόμοια ζητήματα δεν αρκεί η απλή πλειοψηφία της κυβέρνησης (που έχει 158 βουλευτές επί 300), αλλά απαιτούνται τουλάχιστον τα δύο τρίτα των βουλευτών, ήτοι διακόσιοι βουλευτές. Η κυβέρνηση έχει περί τις 158 ψήφους και μαζί με το ΚΙΝΑΛ (22) και την Ελληνική Λύση (10) μπορεί να φθάσει τους 190. Χρειάζονται όμως ψήφοι βουλευτών και από άλλα κόμματα, για να γίνει η υπέρβαση και να δοθεί πραγματικό δικαίωμα ψήφου στους αποδήμους και όχι ψήφος με περιορισμούς και «δευτέρας κατηγορίας» που προβλέπεται από το νόμο σήμερα.
*Ο Χρήστος Ηλιόπουλος
είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω,
Master of Laws.
www.greekadvocate.eu
bm-bioxoi@otenet.gr
Monday, April 12, 2021
Γνωρίζεις Πού Βρίσκεται Το Ακίνητό Σου Στην Ελλάδα; Του Χρήστου Ηλιόπουλου*
Γνωρίζεις Πού Βρίσκεται Το Ακίνητό Σου Στην Ελλάδα;
Του Χρήστου Ηλιόπουλου*
Αθήνα, 12 Απριλίου 2021
Πολλοί Έλληνες που κατοικούν εκτός Ελλάδος, αλλά και αλλοδαποί που έχουν ακίνητα στην Ελλάδα, χρειάζεται να δηλώσουν το σπίτι, το διαμέρισμα ή το οικόπεδό τους στην εφορία, στο Κτηματολόγιο ή στον Δήμο, ή θέλουν να τα πουλήσουν ή να τα δώσουν στα παιδιά τους. Συχνά, ο εντοπισμός του ακινήτου τους είναι εύκολος, διότι έχουν ένα σύγχρονο τοπογραφικό που αποτυπώνει την θέση και τα όρια του ακινήτου. Εάν δεν έχουν πρόσφατο τοπογραφικό, μπορεί να είναι σε θέση να υποδείξουν σε πολιτικό μηχανικό ή τοπογράφο την θέση που βρίσκεται το ακίνητο και τα όριά του, ώστε να συνταχθεί τώρα ένα ακριβές τοπογραφικό, με συντεταγμένες και πλήρη στοιχεία εντοπισμού.
Ο εντοπσμός ενός ακινήτου στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντικός, διότι αν δεν μπορεί να βρεθεί το ακίνητο, ώστε να καταγραφούν η επιφάνειά του, η θέση του, τα όριά του, αλλά και τυχόν πολεοδομικές παραβάσεις ενός κτίσματος, δεν μπορεί να γίνει αποδοχή κληρονομίας, πώληση, γονική παροχή και άλλες μεταβιβάσεις του ακινήτου, ούτε σωστή δήλωση στην εφορία, ούτε και δήλωση στο Κτηματολόγιο, αλλά ούτε και διεκδίκησή του στο δικαστήριο. Εάν δεν μπορούν να γίνουν τα παραπάνω, τότε το ακίνητο χάνει την αξία του, διότι δεν μπορεί να μεταβιβασθεί, ούτε να δηλωθεί σωστά στις αρχές και μπορεί σε μερικά χρόνια να χαθεί οριστικώς από την κυριότητα του ιδιοκτήτη του, αν αυτός δεν ξέρει πού βρίσκεται.
Όσοι λοιπόν έχουν ακίνητα στην Ελλάδα και δε έχουν ασχοληθεί τευλευταία ή εδώ και πολλά χρόνια με αυτά, εάν δεν θέλουν να τα χάσουν ή να πληρώσουν αργότερα περισσότερα χρήματα για να τα εντοπίσουν και να τα δηλώσουν, καλό είναι τώρα να βρουν τα συμβόλαια που έχουν γι’ αυτά, τα έστω και παλιά τοπογραφικά και κάθε άλλο σχετικό έγγραφο, για να τα δηλώσουν όσο υπάρχει ακόμα προθεσμία, στις υπηρεσίες που πρέπει να δηλωθούν.
Πρέπει επίσης να εκμεταλλευθούν το γεγονός ότι ακόμα ζουν στην Ελλάδα συγγενείς, γείτονες στο χωριό ή φίλοι που τους εμπιστεύονται, ώστε εκείνοι να υποδείξουν τα αγροτεμάχια, τα οικόπεδα και τα σπίτια τους στον μηχανικό, για να γίνει ένα καλό και σύγχρονο τοπογραφικό και να καταγραφούν (για διαμερίσματα και μονοκατοικίες) τυχόν πολεοδομικές παραβάσεις, που συνήθως δεν απαιτούν μεγάλο κόστος νομιμοποίησης. Εάν γνωρίζουν πού βρίσκονται τα ακίνητά τους, πρέπει να έρθουν το συντομώτερο στην Πατρίδα, για να φωτογραφίσουν τα όρια των ακινήτων τους από κάθε γωνία και πλευρά και να μεριμνήσουν για την ακριβή αποτύπωσή τους με τοπογραφικό και δήλωση όπου απαιτείται, για να μην τα χάσουν στο μέλλον, είτε επειδή κανένας σε μερικά χρόνια δεν θα γνωρίζει πού βρίσκονται, ή διότι κάποιος γείτονας ή καταπατητής θα έχει προλάβει να τα δηλώσει εκείνος ως δικά του, ή επειδή το Κτηματολόγιο στην συγκεκριμένη περιοχή θα έχει “κλείσει” οριστικά και δεν θα επιτρέπονται νέες δηλώσεις, ακόμα κι αν κάνεις δικαστήριο για να αποδείξεις ότι το ακίνητο είναι δικό σου.
*Ο Χρήστος Ηλιόπουλος
είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω,
Master of Laws.
www.greekadvocate.eu
bm-bioxoi@otenet.gr
Monday, April 5, 2021
File For Greek Citizenship While Your Greek Parent Is Still in Life By Christos ILIOPOULOS*
File For Greek Citizenship While Your Greek Parent Is Still in Life
By Christos ILIOPOULOS*
Athens, 2 April 2021
Many foreign residents wish to obtain the Greek citizenship and an EU passport, based on the fact that one or both of their parents were born in Greece. Such a case may involve bureaucratic and persistent work, but it is usually straightforward and can lead to the acquisition of the citizenship by the foreign-born person, if the legal conditions are met. For some applicants, though, it is one or more of their grandparents (and not parents) who were born in Greece.
In the case were the citizenship is claimed because of a Greek - born grandparent, apart from other requirements, the Greek administration has recently adopted the view that the child of the grandparent, meaning the parent of the present applicant, must today be in life, in order to be able to apply first for the citizenship. This means that if the applicant is the grandchild of the Greek - born grandparent, the parent of the grandchild, who is the child of the Greek - born grandparent, must first apply and once the parent gets the citizenship, the grandchild can then apply for the citizenship as well.
For decades and until a couple of months ago, the Greek administration dealing with citizenship applications, did not insist in most cases that the "intermediary" Greek (the parent) get the citizenship first, in order the grandchild to obtain it, too. Recently, however, a new law introduced in October 2020 has led the officials of the Greek administration to partially change the process, so that now it has become mandatory that the parent must first apply for and obtain the Greek citizenship, before the child can apply subsequently.
It is obvious, therefore, that in the case where the "original" Greek is the grandparent (the one born in Greece as a Greek citizen), only if his/her child is in life and can first get the citizenship, the adult grandchild can apply for the citizenship, as well. This means that those who wish to obtain a Greek passport, based on the fact that their grandparent was born in Greece, apart from satisfying several other requirements, like finding all the birth and marriage certificates and having all the names without significant spelling changes, one basic requirement is also to be able to have their parent apply for the citizenship, before they can apply themselves.
Those who do not satisfy the above or other conditions, cannot apply for the citizenship under the basic process. They can, however, apply through an alternative process, under article 10 of the Code of Greek Citizenship, provided they speak at least some Greek and know the very basics of Greek history and culture.
. *Christos ILIOPOULOS, attorney at
the Supreme Court of Greece , LL.M.
www.greekadvocate.eu
e-mail: bm-bioxoi@otenet.gr
Subscribe to:
Posts (Atom)