Sunday, June 9, 2019
Παράταση Για Φορολογικές Δηλώσεις Στην Ελλάδα
Παράταση Για Φορολογικές Δηλώσεις Στην Ελλάδα
Του Χρήστου Ηλιόπουλου*
Αθήνα, 2 Ιουνίου 2019
Οι ετήσιες φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος (συνήθως Ε1 και Ε2 για τους κατοίκους εξωτερικού) είχε ορισθεί φέτος ότι θα έπρεπε να υποβληθούν νωρίτερα από άλλες χρονιές, δηλαδή έως την 1η Ιουλίου 2019. Επειδή ωστόσο το ελληνικό κράτος έχει δημιουργήσει μακρά παράδοση πολλών ετών σύμφωνα με την οποία η αρχική καταληκτική ημερομηνία για κάθε είδους προθεσμία παρατείνεται μία ή περισσότερες φορές, δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση και οι φετινές φορολογικές δηλώσεις.
Με αφορμή συνεπώς την επικείμενες, ως φαίνεται, βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 και επειδή οι Έλληνες δεν μπορούν να ετοιμάζουν τις φορολογικές τους δηλώσεις και να συμμετέχουν στην προεκλογική εκστρατεία ταυτοχρόνως, η διοίκηση παρέτεινε την προθεσμία για την υποβολή της ετήσιας φορολογικής δηλώσεως εισοδήματος έως την 29η Ιουλίου 2019.
Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοικοι εξωτερικού έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν φορολογική δήλωση στην Ελλάδα κάθε χρόνο, εάν αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα, που συνήθως είναι είτε σύνταξη που λαμβάνουν (έντυπο – δήλωση Ε1), είτε μισθώματα (ενοίκια δηλαδή) από κατοικίες ή μαγαζιά που έχουν στην Ελλάδα, τα οποία εκμισθώνουν (νοικιάζουν), με τις δηλώσεις Ε1 και Ε2, είτε και τόκοι από τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν στην Ελλάδα. Εάν έχουν στο όνομά τους ακίνητο (οικία ή διαμέρισμα) 150 τετραγωνικά μέτρα και πάνω θα πρέπει να συνεννοηθούν με λογιστή, δικηγόρο ή συγγενή τους στην Ελλάδα, που τους κάνει τις δηλώσεις, για το αν πρέπει να κάνουν ετήσια δήλωση έστω κι αν δεν έχουν εισόδημα.
Επομένως, όσοι υποβάλλουν φορολογική δήλωση στην Ελλάδα κάθε χρόνο πρέπει φέτος να το πράξουν το αργότερα έως 29-7-2019. Υπενθυμίζεται ότι όσοι έχουν ήδη υποβάλει δήλωση και όσοι την υποβάλουν τις επόμενες ημέρες, έχουν την δυνατότητα να προβούν ηλεκτρονικώς (μέσω του διαδικτύου) σε τροποποιήσεις ή διορθώσεις αυτής, το αργότερο έως την καταληκτική ημερομηνία της 29-7-2019. Οι διορθώσεις και συμπληρώσεις δεν θα επιφέρουν πρόστιμο.
*Ο Χρήστος Ηλιόπουλος
είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω,
Master of Laws.
www.greekadvocate.eu
bm-bioxoi@otenet.gr
Sunday, June 2, 2019
Φθορές στο μίσθιο από τον μισθωτή και αποζημίωση
Φθορές στο μίσθιο από τον μισθωτή και αποζημίωση
Του Χρήστου Ηλιόπουλου*
Αθήνα, 16 Μαϊου 2019
Στην Ελλάδα αυτή την εποχή αρκετοί είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που ταλαιπωρούνται από ενοικιαστές που δεν καταβάλλουν το ενοίκιο, συχνά ούτε και τα κοινόχρηστα και τις άλλες υποχρεώσεις τους, όπως λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, νερού κλπ. Παρά τις οχλήσεις των ιδιοκτητών – εκμισθωτών των ακινήτων, οι ενοικιαστές πολλές φορές αργούν ή δεν καταβάλλουν καθόλου ενοίκιο για μήνες και γενικώς επιδεικνύουν παράνομη και αντισυμβατική συμπεριφορά ως προς την μίσθωση και τις υποχρεώσεις τους. Ο ιδιοκτήτης σ’ αυτές τις περιπτώσεις αναζητεί νομική συμβουλή από δικηγόρο, αποστέλλει εξώδικα, καταθέτει αίτηση για έκδοση από το δικαστήριο διαταγής απόδοσης μισθίου και μισθωμάτων, αλλά οι διαδικασίες δεν είναι πολύ γρήγορες και στο μεταξύ ο ενοικιαστής απολαμβάνει την χρήση του ακινήτου, την ίδια στιγμή που ο ιδιοκτήτης του νιώθει ότι του στερούν την περιουσία του και ότι το ακίνητο που του ανήκει γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από κάποιον τρίτον.
Η έξωση από το μίσθιο μπορεί να γίνει είτε με την γρήγορη διαδικασία της διαταγής αποδόσεως μισθίου, που απαιτεί μόνο έγγραφα και όχι μάρτυρες, ούτε κλήση του ενοικιαστή να παραστεί, είτε με την τακτική διαδικασία του κλασικού δικαστηρίου, επίδοση της αγωγής στον ενοικιαστή με κλήση να παραστεί, με μάρτυρες και έγγραφα, που αποδεικνύουν τα βασικά στοιχεία της μισθώσεως, δηλαδή μεταξύ ποίων συνήφθη, ποιό είναι το ύψος του συμφωνημένου μισθώματος, αν έχουν καταβληθεί μισθώματα ή αν οφείλονται και πόσα, ποιά είναι η διάρκεια της μισθώσεως, εάν έχει λήξει, εάν έχει καταγγελθεί, εάν οφείλονται κοινόχρηστα, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό κλπ., αλλά και εάν το μίσθιο είναι κατάλληλο για την συμφωνηθείσα χρήση. Η απόφαση βγαίνει, αργά ή γρήγορα και με κόπο και αρκετά έξοδα, ο ιδιοκτήτης καταφέρνει τελικώς να πραγματοποιήσει την έξωση και να πάρει ελεύθερη την χρήση του ακινήτου του.
Μετά την απόδοση του μισθίου ο ιδιοκτήτης πρέπει να το επιθεωρήσει προσεκτικά και να διαπιστώσει σε ποιά κατάσταση βρίσκεται. Ειδικώς, πρέπει να διακριβώσει εάν υπάρχουν φθορές και σε ποιόν βαθμό, εάν είναι οι συνήθεις αναμενόμενες μετά από μία φυσιολογική χρήση του ακινήτου από τον ενοικιαστή, αναλόγως και της χρονικής διάρκειας παραμονής του ενοικιαστή στο ακίνητο, ή εάν οι ζημιές είναι μεγαλύτερες και εκτεταμένες, που απαιτούν αυξημένα έξοδα για να αποκατασταθούν. Κανονικά, ο μισθωτής κατά τη λήξη της μίσθωσης έχει υποχρέωση να αποδώσει το μίσθιο στην κατάσταση που το παρέλαβε και δεν ευθύνεται για φθορές ή μεταβολές που οφείλονται στη συμφωνημένη χρήση. Σε περίπτωση καταστροφής ή αφαίρεσης πράγματος του μισθίου, η αποζημίωση περιλαμβάνει τη δαπάνη για την αντικατάστασή του. (Απόφαση Αρείου Πάγου 495/2008).
Στην περίπτωση όπου οι φθορές είναι μεγάλες και δεν περιορίζονται σε εκείνες που προκύπτον από την συνήθη χρήση, ο ιδιοκτήτης – εκμισθωτής έχει προθεσμία έξι μηνών από τότε που αποχώρησε ο ενοικιαστής για να αξιώσει αποζημίωση. Ο ιδιοκτήτης πρέπει να πιστοποιήσει την ύπαρξη και την έκταση των ζημιών με φωτογραφίες και με μάρτυρες που να έχουν δει την κατάσταση του ακινήτου μετά την αποχώρηση του ενοικιαστή. Καλό είναι στην έναρξη κάθε μισθώσεως ο ιδιοκτήτης να λαμβάνει φωτογραφίες και να έχει μάρτυρες που αποδεικνύουν την καλή ή άριστη κατάσταση του μισθίου, ώστε να μπορεί να γίνει σύγκριση με την κατάστασή του όταν αποχωρεί ο ενοικιαστής. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να διακριβωθεί και το εάν συγκεκριμένες φθορές έγιναν από τον ενοικιαστή, ή προϋπήρχαν της μισθώσεως, όπως μπορεί να ισχυρίζεται ο ενοικιαστής. Ο μισθωτής μπορεί να επικαλεστεί με ένσταση ότι οι φθορές οφείλονται στη συμφωνημένη χρήση ή σε γεγονός για το οποίο δεν έχει ευθύνη ή σε ανωτέρα βία. (Άρειος Πάγος 681/2015, ΑΠ 1807/2012).
Εάν ο ενοικιαστής δεν αποζημιώνει τον ιδιοκτήτη για την ασυνήθιστα μεγάλες φθορές, ο ιδιοκτήτης μπορεί εντός έξι το πολύ μηνών να ασκήσει αγωγή στο δικαστήριο, στην οποία θα αποδεικνύει την έκταση των φθορών, αλλά και το ποσό που απαιτήθηκε ή απαιτείται για την αποκατάστασή τους, όπως και το χρονικό διάστημα που στερήθηκε την χρήση του ακινήτου λόγω της επισκευής ή ανακαινίσεως και δεν μπορούσε να το νοικιάσει.
Συχνά μπορεί να βοηθήσει η σύνταξη τεχνικής έκθεσης από μηχανικό με αναλυτική παρουσίαση των φθορών, καθώς και του χρόνου και του κόστους αποκατάστασής τους, ώστε να μην καταλείπεται αμφιβολία στο δικαστήριο για την πραγματική έκταση των ζημιών. (Απόφαση Αρείου Πάγου 529/2017).
*Ο Χρήστος Ηλιόπουλος
είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω,
Master of Laws.
www.greekadvocate.eu
bm-bioxoi@otenet.gr
Αποστίλλη Για Δημόσια Έγγραφα, Επικύρωση Για Εκκλησιαστικά
Αποστίλλη Για Δημόσια Έγγραφα, Επικύρωση Για Εκκλησιαστικά
Του Χρήστου Ηλιόπουλου*
Αθήνα, 28 Μαϊου 2019
Οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό χρειάζονται συχνά να ρυθμίσουν σημαντικά ζητήματα προσωπικής φύσεως στην Ελλάδα, όπως είναι η εγγραφή στο Δημοτολόγιο που συνδέεται με την ελληνική ιθαγένεια και το Ελληνικό και Ευρωπαϊκό διαβατήριο, η εγγραφή γεγονότων στο ληξιαρχείο όπως γέννηση ή γάμος εκτός Ελλάδος, αλλά και πολλά κληρονομικά ζητήματα, ώστε να μπορούν να αποκτήσουν την κυριότητα ακινήτων στην Ελλάδα και μετά είτε να τα πουλήσουν, ή να τα μοιράσουν με τα αδέλφια τους ή τους άλλους συγγενείς τους με διανομή, οπότε πρέπει να εκδοθεί το πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών από τον Δήμο.
Για να γίνουν δεκτά από την ελληνική Διοίκηση τα πιστοποιητικά και τα έγγραφα που φέρουν ή στέλνουν από το εξωτερικό, θα πρέπει να έχουν την μορφή και την πιστοποίηση που προβλέπει ο νόμος στην Ελλάδα, ο οποίος συχνά εφαρμόζεται κατά τέτοιον τρόπο που ευνοεί την γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της υποθέσεως. Τα έγγραφα από το εξωτερικό είναι πιστοποιητικά γάμου ή γεννήσεως, αλλά και δικαστικές αποφάσεις που λύουν τον γάμο, δηλαδή αποφάσεις διαζυγίου, ή που αλλάζουν το όνομα ενός Έλληνα, ο οποίος επί παραδείγματι μπορεί να είναι καταχωρημένος στην Ελλάδα με ένα επώνυμο (π.χ. Σταματόπουλος), αλλά στο εξωτερικό να το έχει κάνει Stamos. Η δικαστική απόφαση από την χώρα του εξωτερικού μπορεί να ορίζει ότι το πρόσωπο που λεγόταν Σταματόπουλος από εδώ και στο εξής θα λέγεται Στάμος και πρέπει να εφαρμοσθεί και στην Ελλάδα.
Όταν τα έγγραφα αυτά από το εξωτερικό έχουν εκδοθεί από δημόσια αρχή του εξωτερικού, για να ισχύσουν στην Ελλάδα πρέπει να έχουν την Σφραγίδα της Χάγης που λέγεται και Αποστίλλη (Apostille), εάν έχουν εκδοθεί από δημόσια αρχή στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία, στην Μεγάλη Βρετανία, τη Νότιο Αφρική και σε πολλές άλλες χώρες. Εάν έχουν εκδοθεί από τον Καναδά, δεν επικολλάται η Αποστίλλη, διότι ο Καναδάς δεν έχει υπογράψει την Σύμβαση της Χάγης της 5ης Οκτωβρίου 1961. Σ’ αυτή την περίπτωση, το δημόσιο έγγραφο από τον Καναδά πρέπει να επικυρωθεί από το Προξενείο της Ελλάδος στον Καναδά ή, έστω, από το Προξενείο του Καναδά στην Ελλάδα.
Το ίδιο συμβαίνει και με το πιστοποιητικό γάμου ή ληξιαρχική πράξη γάμου από το εξωτερικό. Εάν προέρχεται από δημόσια αρχή χώρας που έχει επικυρώσει την Σύμβαση της Χάγης, τότε πρέπει να έχει Αποστίλλη, εάν όμως προέρχεται από χώρα που δεν έχει επικυρώσει την Σύμβαση της Χάγης, τότε δεν επικολλάται η Αποστίλλη, αλλά απαιτείται επικύρωση από το Προξενείο της Ελλάδος.
Τα έγγραφα που εκδίδονται από την Ορθόδοξη Εκκλησία σε χώρες όπως ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Μεγάλη Βρετανία, Νότιος Αφρική κλπ., δεν χρειάζονται Αποστίλλη, διότι δεν είναι δημόσια έγγραφα, αφού η Εκκλησία στις χώρες αυτές δεν αποτελεί μέρος του κράτους. Τα πιστοποιητικά συνεπώς από την Ορθόδοξη Εκκλησία εκτός Ελλάδος, όπως είναι συνήθως τα πιστοποιητικά γάμου ή βαπτίσεως, πρέπει να είναι πρωτότυπα ή επικυρωμένα από την Εκκλησία στην χώρα του εξωτερικού και για να ισχύσουν στην Ελλάδα, πρέπει να επικυρωθούν από την Ιερά Σύνοδο στην Ελλάδα (Μονή Πετράκη, οδός Ιασίου 1, Αθήνα), ώστε ακολούθως να γίνουν δεκτά από το Ειδικό Ληξιαρχείο και από τους κατά τόπους Δήμους, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, το Υπουργείο Εσωτερικών και από άλλες υπηρεσίες του ελληνικού κράτους.
Αυτό που συνεπώς πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι ομογενείς είναι, ότι εάν το πιστοποιητικό για την προσωπική τους κατάσταση (γάμου, γεννήσεως) έχει εκδοθεί από δημόσια υπηρεσία της ξένης χώρας, για να ισχύσει στην Ελλάδα χρειάζεται Αποστίλλη από την χώρα του εξωτερικού ή επικύρωση από το ελληνικό Προξενείο, εάν η χώρα δεν έχει υπογράψει την Σύμβαση της Χάγης. Αν όμως το έγγραφο έχει εκδοθεί από την Ορθόδοξη Εκκλησία της χώρας του εξωτερικού (που συνήθως υπάγεται απ’ ευθείας στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως), δεν μπορεί να λάβει Αποστίλλη, αλλά γίνεται επικύρωσή του από την Ιερά Σύνοδο στην Αθήνα, η οποία αποτελεί μέρος της Εκκλησίας της Ελλάδος.
*Ο Χρήστος Ηλιόπουλος
είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω,
Master of Laws.
www.greekadvocate.eu
bm-bioxoi@otenet.gr
Subscribe to:
Posts (Atom)