Οι δίκες ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων με διαδίκους που έχουν την κατοικία τους στο εξωτερικό γίνονται όλο και πιο συχνές, καθώς αυξάνονται οι διασυνοριακές σχέσεις και οι συναλλαγές με φυσικά ή νομικά πρόσωπα (εταιρείες) που έχουν την κατοικία ή την έδρα τους εκτός Ελλάδος.
Για να γίνει ορθώς από διαδικαστικής πλευράς μία δίκη στην Ελλάδα, πρέπει ο εναγόμενος ή ο εφεσίβλητος, δηλαδή εκείνος κατά του οποίου στρέφεται η δίκη, να έχει ειδοποιηθεί με τον προβλεπόμενο από την δικονομία τρόπο, δηλαδή με την προσήκουσα επίδοση του δικογράφου στην κατοικία του στο εξωτερικό.
Η επίδοση στο εξωτερικό γίνεται με επίδοση της αγωγής στον Εισαγγελέα του δικαστηρίου στην Ελλάδα, αλλά για να ολοκληρωθεί, θα πρέπει το δικόγραφο της αγωγής να έχει πράγματι επιδοθεί και στην κατοικία του εναγομένου στο εξωτερικό, με επίδοση από τον δικαστικό επιμελητή της χώρας του εξωτερικού, ή τουλάχιστον με παράδοση του δικογράφου στον εναγόμενο από το Προξενείο της Ελλάδος. Η επίδοση αυτή στο εξωτερικό πρέπει να έχει λάβει χώρα προ των ελαχίστων χρονικών διαστημάτων, δηλαδή συνήθως τρεις τουλάχιστον μήνες πριν την δίκη στην Ελλάδα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο δικηγόρος στην Ελλάδα που παραστάθηκε στο δικαστήριο και εκπροσώπησε τον κάτοικο της αλλοδαπής είναι αντίκλητός του και για την επίδοση της απόφασης που εξέδωσε το ελληνικό δικαστήριο. Αυτός δηλαδή που κέρδισε την δίκη δεν είναι υποχρεωμένος να επιδώσει την δικαστική απόφαση (για να αρχίσει να τρέχει η προθεσμία της εφέσεως) στον κάτοικο εξωτερικού στην κατοικία του στο εξωτερικό, αλλά μπορεί να την επιδώσει και στον έλληνα δικηγόρο που τον εκπροσώπησε στο δικαστήριο.
Ωστόσο, η κλήση για την συζήτηση της εφέσεως, που άσκησε ο ηττηθείς διάδικος κατά της πρωτοδίκου αποφάσεως δεν μπορεί να επιδοθεί στον έλληνα δικηγόρο που εκπροσώπησε στο δικαστήριο τον κάτοικο του εξωτερικού, αλλά πρέπει να επιδοθεί στην κατοικία στην χώρα διαμονής του.
Εάν η κλήση για την συζήτηση της εφέσεως επιδοθεί όχι στην κατοικία του κατοίκου εξωτερικού στην αλλοδαπή, αλλά στον δικηγόρο που τον εκπροσώπησε στην Ελλάδα στο πρωτόδικο δικαστήριο, η επίδοση είναι άκυρη και η έφεση θα απορριφθεί, διότι δεν θα έχει γίνει σωστή επίδοση της κλήσεως για την συζήτηση της εφέσεως στον κάτοικο της αλλοδαπής, δεδομένου ότι ο δικηγόρος που τον εκπροσώπησε στην πρωτόδικο διαδικασία ήταν αντίκλητος του κατοίκου εξωτερικού μόνο για τις πράξεις που αφορούν στο πρώτο δικαστήριο και δεν έχει διορισθεί αυτομάτως και αντίκλητος για την κατ’ έφεσιν δίκη. (Απόφαση Αρείου Πάγου 589/2009).
Ο Χρήστος Ηλιόπουλος είναι
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω,
Master of Laws.
bm-bioxoi@otenet.gr
ktimatologiolaw@yahoo.gr
Wednesday, November 24, 2010
Subscribe to:
Posts (Atom)